Vlees, vis en zuivel maken ons ziek
Als extra onderbouwing voor de
ontzenuwing van de mythe dat vlees zou moeten (link), mailde zojuist Ron uit Den Haag mij het onderstaande:
Een
gemiddelde vleesetende Amerikaan eet in zijn/haar leven 3000 landdieren en
duizenden zeedieren. Dit zijn statistieken afkomstig van het Amerikaanse
Ministerie van Landbouw (USDA).
De
meeste mensen eten dieren omdat ons is wijsgemaakt dat we carnivoren (vleeseters)
of omnivoren (alleseters: zowel dierlijk als plantaardig) zijn. We zouden
dierlijk voedsel nodig hebben.
De
4 grote redenen waarom mensen dierlijke proteïnes (eiwitten) eten zijn: gewoonte, traditie, gemak en smaak! Maar het heeft geen enkele toegevoegde
waarde voor je gezondheid. Integendeel zelfs!
Want
wij zijn fysiologisch voor 100% herbivoor (planteneter) en géén vleeseters! De
lengte van ons darmstelsel is ongeveer 7 tot 10 keer de lengte van ons
bovenlichaam. Dat is dezelfde lengte als alle herbivoren op deze planeet. Ze
zijn heel erg lang om het plantmateriaal te kunnen verteren.
De
darmlengte van echte carnivoren (vleeseters) zoals bijv. hyena’s,
leeuwen en tijgers is maar 3 tot 6 keer de lengte van hun bovenlichaam. Ze
hebben een kort darmkanaal omdat ze snel ontbindend en rottend dierenvlees
moeten verwerken, zoals dierlijke proteïnes, cholesterol, verzadigd vet en
transvetzuren. En daarom is het absoluut onmogelijk voor echte carnivoren dat
hun aderen dicht slibben. De grootste doodsoorzaak van mensen die vlees,
eieren, kaas en melk nuttigen zijn hart en vaatziekten
door dichtgeslibde aderen (arteriosclerose).
Mensen
en andere herbivoren (planteneters) zweten door hun poriën om af te koelen. Wij
hijgen niet zoals honden, katten en leeuwen om af te koelen. En er zitten ook
geen klauwen aan onze handen wat een duidelijk kenmerk is van carnivoren en
omnivoren.
Alleen
mensen en andere herbivoren hebben koolhydraatverterende enzymen in speeksel
zitten om fruit en groenten te kunnen eten.
Alleen
mensen en andere herbivoren hebben tanden die breed, kort, plat en bot zijn. En
de meeste herbivoren hebben enkele hoektanden om bijv. een
appel te kunnen eten of andere harde groenten of fruit. Wij hebben ook een
malende kaakbeweging die van links naar rechts kan bewegen. De kaken van
carnivoren en omnivoren kunnen alleen op en neer bewegen. Ze kunnen alleen
scheuren en slikken en maken geen malende kauwbewegingen van links naar rechts.
Mensen
hebben ook geen instinct van een carnivoor of een omnivoor. We worden allemaal
als veganist geboren en eten geen konijnen in hun geheel. Melk, eieren, kaas en
vlees wordt ons aangepraat tijdens onze jeugd waar tevens de meeste ziektes van
afkomstig zijn. Dierlijke proteïnes, cholesterol, verzadigd vet en transvetzuren
zijn de grootste boosdoeners die ons ziek, zwak en misselijk maken.
Met
alleen plantaardig eten elimineer je het slechte
dierlijke cholesterol compleet uit je dieet. Je kunt alleen cholesterol binnen
krijgen via melk, eieren, kaas en vlees. En je lichaam maakt zelf cholesterol
aan. Dat is het enige ‘goede’ cholesterol. Als je het
van een andere bron neemt dan is het sowieso het
slechte cholesterol. Je kunt ongeveer 95% van de verzadigde vetten,
transvetzuren en dierlijke proteïne elimineren door volledig plantaardig te
gaan eten.
Proteïne
afkomstig van dieren is veel te zuur voor het menselijk
lichaam. We verwerken het niet goed, het is de voornaamste reden dat mensen
bijvoorbeeld kanker of osteoporose krijgen.
Osteoporose
(botontkalking) is hoofdzakelijk afkomstig van dierlijke proteïne. Ons bloed
verzuurt direct door inname van dierlijke proteïnes. Maar ons bloed kan niet
lang zuur blijven anders gaan we dood. Ons lichaam moet dus meteen zorgen dat
het zuurgehalte geneutraliseerd wordt en heeft een manier gevonden om het
teveel aan zuur af te voeren met behulp van fosfaat! Niet echt goed nieuws want
er is maar één bron van fosfaat in het menselijk
lichaam, en dat zit in de botten! Botten bestaan uit fosfaat en calcium die met
elkaar verbonden zijn. Dus ons lichaam trekt calciumfosfaat uit de botten,
gebruikt het fosfaat om het zuur te neutraliseren, en dan plassen we de calcium uit. Zo worden onze botten broos en ontstaat er
botontkalking (inclusief gaatjes in de tanden!).
Ieder
epidemiologisch onderzoek heeft uitgewezen dat bevolkingsgroepen die de meeste
dierlijke proteïnen eten, het hoogste aantal gevallen van botontkalking,
botbreuken en kanker hebben. Terwijl samenlevingen die weinig of geen dierlijke
proteïne eten hier geen last van hebben zoals vegetariërs of veganisten.
Uiteraard zijn er ook gevallen afkomstig van andere
milieu vervuilende factoren en toxische stoffen.
In
de USA zijn er niet voor niets heel veel reclames op televisie over
calciumsupplementen en zijn er in de supermarkten grote planken vol met alleen
maar calciumsupplementen. Hoe zou dit nu toch komen!?
En de zuivelindustrie blijft maar beweren dat we calcium nodig zouden hebben
voor onze botten. Het is de grootste leugen dat we calcium uit dierlijke melk
verkrijgen, want dierlijke proteïne maakt je bloed juist zuur, dus je lichaam
haalt calciumfosfaat uit de botten, fosfaat om het zuur te neutraliseren en
calcium wordt uitgescheiden via de urine.
Ook
een tekort aan vezels wordt via de reclame op televisie in de USA veelvuldig
aangeraden om dit via supplementen te compenseren. Maar
niemand denkt er aan om gewoon verse groente en fruit te eten. Het eten
van vlees heeft geen enkele toegevoegde waarde voor je gezondheid, integendeel
zelfs!
Wil
je gezond zijn en blijven stop dan onmiddellijk met het nuttigen
van dierlijke proteïnes, dus stop met melk, eieren, kaas, vlees en vis. Het
verzuurt je lichaam en maakt je ziek, zwak en misselijk!
Ik
hoop dat iedereen deze waardevolle boodschap doorgeeft. Al zou het alleen maar
zijn om het dierenleed in de vee-industrie te stoppen. Doe het vandaag nog!
Dit
artikel is deels samengevat en overgenomen (vanaf 26 tot 45 min.) uit een
toespraak van Gary Yourofsky
(link). Kijk ‘m in zijn geheel, het is een echte aanrader!
Op
de website van Gary Yourofsky
vind je ook heerlijke vegetarische recepten: ADAPTT.org
(link).
Nog
niet overtuigd? Bekijk dan deze video eens van een mooie, veganistische
dame (link). Haar
naam is Mimi Kirk, en ik denk dat niemand kan geloven
dat zij 71 jaar is. Als gezondheid geen issue is voor
jou, dan is schoonheid dat misschien wel!
Nogmaals dank aan Ron
voor deze tekst, die ik met zijn toestemming een beetje heb geredigeerd.
© 4 oktober 2013 – Werelddierendag! – Pateo.nl
– Johan Oldenkamp