Recht op zelfbeschikking wettelijk vastgelegd

 

In Artikel 94 van de Nederlandse Grondwet staat:

 

Binnen het Koninkrijk geldende wettelijke voorschriften vinden geen toepassing, indien deze toepassing niet verenigbaar is met een ieder verbindende bepalingen van verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.

 

Dergelijke verbindende bepalingen zijn onder andere de volgende:

 

Een ieder heeft het recht op leven, vrijheid en onschendbaarheid van zijn persoon.” (Artikel 3 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens, aangenomen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 10 december 1948: link)

 

Een ieder heeft recht op vrijheid en veiligheid van zijn persoon. Niemand mag zijn vrijheid worden ontnomen, met uitzondering van een rechtmatige arrestatie of detentie.” (Artikel 5 van het Europese Verdrag tot Bescherming van de Rechten van de Mens en de Fundamentele Vrijheden, vastgesteld op 4 november 1950 in Rome: link)

 

Daarnaast heeft de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties op 30 november 1970 via Resolutie 2649 (link, link) het recht op zelfbeschikking bevestigt, evenals het recht om deze zelfbeschikking op enige wijze zelf te herstellen, mocht daartoe aanleiding zijn.

 

Op basis van deze verbindende bepalingen mogen vanwege Artikel 94 van de Nederlandse Grondwet de in Nederland geldende wettelijke voorschriften geen inbreuk maken op de vrijheid van ieders persoon. Onder dit internationale grondrecht op vrijheid valt dus ook keuzevrijheid en de vrijheid om zelf te beschikken. Artikel 2 van de Nederlandse Zorgverzekeringswet, zoals deze op 1 januari 2006 in werking is getreden, schendt echter dit internationale grondrecht op vrijheid door Nederlandse personen te verplichten zich krachtens een zorgverzekering te (laten) verzekeren (link). Daardoor mag dit artikel geen toepassing vinden en is deze Zorgverzekeringswet derhalve niet rechtsgeldig.

 

Dit betekent dat iedere Nederlander het recht heeft om de afgesloten zorgverzekering te beëindigen door zich te beroepen op Artikel 94 van de Nederlandse Grondwet en de verbindende bepalingen van volkenrechtelijke organisaties zoals hierboven vermeldt. Iedere Nederlander heeft bovendien het recht om zowel de betreffende zorgverzekeraar als de Nederlandse overheid aansprakelijk te stellen voor de teweeggebrachte fysieke, emotionele en/of financiële schade als gevolg van onrechtmatig handelen.

 

Zeist, vrijdagochtend 23 november 2012,

Johan Oldenkamp

 

Pateo.nl