Journalistieke misleiding door het AD

 

Donderdagmiddag jongstleden kwam Iris van Deinse (1989) namens AD Amersfoortse Courant bij mij thuis op bezoek om mij te interviewen als lijsttrekker van de SOPN. Ik stond positief tegenover het AD, omdat ik eerder door Roeland Franck, werkzaam voor AD Utrechts Dagblad, was geïnterviewd in verband met mijn zorgverzekeringsweigering. Daarbij was ook stagiaire Amber Kampstra aanwezig. Op hun artikel, dat op donderdag 1 maart 2012 is verschenen (link), had ik eigenlijk weinig aan te merken. Fotograaf Jeroen Jumelet kwam ook afgelopen donderdag weer even langs, en nam vele foto’s van mij, die deze keer overigens niet zijn gebruikt.

 

Gistermiddag reed ik na afloop van de bijeenkomst van IkClaimMijnNaam.nl in Soest even langs een benzinestation in Amersfoort om een exemplaar van de Amersfoortse Courant te kopen (voor maar liefst € 2,60). Onderaan op de tweede bladzijde van deze krant vond ik inderdaad een kort artikeltje van de journalist die twee dagen ervoor bij mij in de tuin vele blaadjes had volgeschreven. Dit schrijft ze overigens over haarzelf op haar eigen website (link): ze is “een jonge, gedreven journalist die een goede neus heeft voor bijzondere onderwerpen en andere invalshoeken. Een journalist met een breed interessegebied. Van maatschappelijke onderwerpen en politiek tot kunst en cultuur.”

 

Ik constateer dat er blijkbaar een enorm kwaliteitsverschil is tussen de Amersfoortse Courant en het Utrechts Dagblad, terwijl beiden vallen onder de (financiële) paraplu van het Algemeen Dagblad. In het artikeltje van gisteren in de Amersfoortse Courant staan bijvoorbeeld drie vetgedrukte vragen. Geen van deze drie vragen is aan mij gesteld. We hebben ruim een uur gepraat over het SOPN-partijprogramma (link), en daarvan is helemaal niets opgenomen in het artikel.

 

Ik vind het ronduit stuitend dat iemand die van zichzelf beweert een breed interessegebied te hebben een artikel in een dagblad mag schrijven waarin voornamelijk vooroordelen staan. Waar is die interesse dan om voorbij deze vooroordelen te gaan? In het artikel van gisteren worden mij woorden in de mond gelegd die ik helemaal niet heb uitgesproken. Ik heb bijvoorbeeld helemaal niet gezegd dat er bewijzen zouden zijn van buitenaards leven en dat de overheid deze achterhoudt.

 

In mij ogen is dit artikel niets anders dan een wanhopige poging om de SOPN te blijven ridiculiseren. Ik heb deze ‘journalist’ ook op haar verzoek gelijk na het interview de link naar het SOPN-partijprogramma gestuurd. Misschien vond ze daarin toch te weinig aanknopingspunten om mij of de SOPN belachelijk te maken, en moest ze noodgedwongen maar weer de oude vooroordelen van stal halen.

 

Daarom beschouw ik deze opzichtige poging tot journalistieke misleiding juist als een groot compliment richting het SOPN-partijprogramma. De enorme hoeveelheid positieve reacties die we inmiddels hierover hebben ontvangen onderstrepen dat.

 

Zeist, zondagochtend 27 mei 2012

Johan Oldenkamp

 

Pateo.nl

 

 

Gerelateerde artikelen:

o       Dagbladen schrijven over SOPN (link)

o       Schijnjournalistiek van PCM-kranten (link)