Pateo Nieuwsbrief

(van 14 april 2014)

over onze hogere wezensfuncties

 

© Bron: http://www.pateo.nl/nieuwsbrief093.htm

 

o       De hogere wezensfuncties van de mens

o       Waarom werd Harry Potter zo’n succes?

o       Deze week is Carl Johan Calleman bij Pateo Radio

o       Volgende week is Lange Frans bij Pateo Radio

o       Kledinginzamelactie voor daklozen in Zuid-Limburg vraagt om hulp

o       Wat vieren we nu werkelijk met Pasen?

o       Wat staat er de komende tijd nog meer op de agenda van Pateo.nl?

 

 

De hogere wezensfuncties van de mens

 

Ieder mens beschikt in meer of mindere mate over vier basale wezensfuncties:

 

1. waarnemen (via onze vijf zintuigen)

2. doen (onze bewegingen, geregeld vanuit de hersenstam)

3. voelen (onze gevoelens, geregeld vanuit ons lymbisch systeem)

4. denken (onze gedachten, geregeld vanuit onze neocortex)

 

Bovenop deze vier ‘aardse’ functies kunnen we ook twee ‘hemelse’ functies ontwikkelen, die we het hogere voelen en het hogere denken kunnen noemen. De universitaire wetenschap heeft daar helemaal niets zinnigs over te melden. De Oude Grieken echter wel. Ze noemden deze hogere wezensfuncties:

 

5. hoger voelen: Ziel (Psyche)

6. hoger denken: Geest (Pneuma)

 

We kunnen de vier onderste basisfuncties gezamenlijk aanduiden als Lichaam. Een volledig ontwikkeld Mens is dan inderdaad een drie-éénheid van Lichaam, Ziel en Geest. Velen gebruiken de woorden ‘ziel’ (niveau 5) en ‘geest’ (niveau 6), maar bijna altijd worden daarbij dan voelen (niveau 3) en denken (niveau 4) bedoeld. Vrijwel niemand weet wat de Ziel en de Geest nu echt zijn.

 

Zoals ik al vaker heb benadrukt betekent ‘psychologie’ letterlijk ‘wetenschap van de Ziel’. In plaats van over de Ziel, gaat de universitaire psychologie echter uitsluitend en alleen over de vier ‘aardse’ basisfuncties. Het woord ‘Psyche’ wordt daarbij foutief gebruikt voor zowel het denken (zoals bij psychische klachten) als voor het voelen (zoals bij een psychopaat, iemand zonder gevoel).

 

Het is volgens mij een enorme misvatting dat alle mensen een Ziel en een Geest zouden hebben. Ieder mens beschikt in meer of mindere mate over de vier basisfuncties, die zich als vanzelf ontwikkelen tot een bepaald niveau. Vervolgens kunnen elk van deze vier basisfuncties door oefening en gerichte training verder worden ontwikkeld. Het omgekeerde is ook waar, want functies die te weinig worden gebruikt takelen af.

 

Daarentegen ontwikkelen beide ‘hemelse’ functies zich volgens mij niet automatisch. Deze ontwikkeling vereist namelijk bewuste inspanning. Deze inspanning betreft het jezelf los maken van het ‘aardse’ en het openstellen van jezelf voor het ‘hemelse’. Mensen die dat niet doen ontwikkelen dus geen Ziel. Deze zielloze mensen zijn dan ook totaal niet geïnteresseerd in ‘hemelse’ zaken. Zij denken dat er alleen het ‘aardse’ zou zijn. Zij willen daarom heersen over die ‘aardse’ zaken. En daarom hebben al die mensen die op deze planeet zo graag de baas willen spelen dus ook helemaal geen Ziel ontwikkeld. Deze zielloze mensen zijn de ware psychopaten. En ook over geestloze mensen is al heel erg veel geschreven, in het Nederlands vooral op de website WijZijnKlaar.nl (link).

 

De grote denkfout hierbij is volgens mij dat al die miljarden zielloze en geestloze mensen op deze planeet minderwaardige mensen zou zijn. Ik zie dat absoluut niet zo. Een rups is toch ook geen minderwaardige vlinder. Al die mensen zonder Ziel en Geest zitten nog gewoon in hun rupsfase. Door het ontwikkelen van de eigen Ziel starten we onze innerlijke transformatie naar de Nieuwe Mens. Daartoe ontwikkelen we ons hogere gevoel, wat onze intuïtie is. En wanneer onze intuïtie volledig is ontwikkeld kunnen we via de ontwikkeling van ons hogere weten onze innerlijke vlindervleugels gaan uitslaan. En vooral die laatste stap kun je enorm versnellen via Wholly Science.

 

Nu kunnen we ook begrijpen waarom veel mensen nog helemaal niet klaar zijn voor Wholly Science. In de loop der jaren hebben vele rupsen er even aan geknabbeld. Maar pas wanneer deze rupsen innerlijk zijn veranderd in spirituele vlinders zullen ze merken wat de werkelijke waarde is van Wholly Science.

 

Ben jij klaar om los te breken uit jouw cocon, en heb jij de week vanaf Pasen tijd om mee te gaan naar Wholly Science Week, grijp dan nu jouw kans.

 

 

Waarom werd Harry Potter zo’n succes?

 

Naar eigen zeggen bedacht Joanne Rowling (1965) het personage Harry Potter en diens avonturen tijdens een treinreis tussen Manchester en Londen in 1990. Wanneer ik echter door mijn Wholly Science-bril naar de personages in deze fantasieserie kijk, dan zie ik dat Jo Rowling gewoon een zeer beproefd recept heeft gebruikt voor het bedenken van de hoofdfiguren in deze verhalen. Alle klassieke mythologische verhalen zijn geënt op precies datzelfde recept. Ze heeft dus gewoon de oude mythologie in een modern jasje gestoken, en dat heeft haar bepaald geen windeieren gelegd.

 

In mythologische verhalen worden hemellichamen voorgesteld als mensen. Dat is dan ook het geheim achter het succes van de Harry Potter-reeks. De vinnige Hermelien verpersoonlijkt bijvoorbeeld Venus, en de rode Ron is de personificatie van Mars. Wil je hier meer van weten, lees dan mijn nieuwste column (link).

 

 

Deze week is Carl Johan Calleman bij Pateo Radio

 

Velen kennen Carl Johan Calleman (1950) als de Zweedse bioloog die gefascineerd raakte door de geavanceerde kalendersystemen van de Maya’s. Hij schreef daarover drie bestsellers in het Engels, waarvan de twee meest recente boeken ook zijn vertaald in het Nederlands: ‘De Maya-Kalender en de Transformatie van het Bewustzijn’ (2004) en ‘Doelgerichte evolutie; Verklaard vanuit de kwantumtheorie en Maya-kosmologie’ (2010). Via een presentatie door Ian Xel Lungold (1949 – 2005) raakte ik in oktober 2008 bekend met het baanbrekende werk van Calleman. Dat vormde de basis van mijn boek ‘Bewustzijnsdynamiek’, waarvan de eerste druk nog net in 2008 verscheen. Als gezamenlijke einddatum van de negen hiërarchische Maya-kalenders heb ik in navolging van Calleman aanvankelijk ook 28 oktober 2011 aangehouden, zoals ik ook in 2009 op de Nederlandse televisie heb mogen vertellen (link). Op basis van mijn eigen onderzoek heb ik vervolgens een andere einddatum gevonden, namelijk 14 juli 2012, zoals ik op 12 maart 2011 heb uitgelegd in een artikel op Pateo.nl (link). Inmiddels zijn we deze einddatum allang gepasseerd en vonden er destijds geen ingrijpende fysieke veranderingen plaats, zoals velen hadden verwacht. Misschien kunnen we deze datum daarom beter zien als een rekenkundig midden van een overgangsperiode. Sommigen denken daarbij aan een periode van in totaal 100 jaar, wat betekent dat we het dan over een overgang hebben vanaf 1962 tot 2062.

 

Hoe dan ook, Calleman, die tegenwoordig in de USA-staat New Mexico woont, is in ieder geval weer gaan schrijven. Op 9 april jl. verscheen het eerste (Engelstalige) deel van een trilogie over de huidige paradigmaverschuiving. Volgend jaar, in 2015, verschijnt het tweede deel. En het derde afsluitende deel staat voor 2016 gepland. Deze trilogie gaat over hoe we onszelf kunnen bevrijden van de schaduwen binnen ons verstand. Komende woensdagavond (16 april) tussen 8 en 9 uur is Calleman live te beluisteren als mijn gast bij Pateo Radio. Luister je dan mee?

 

 

Volgende week is Lange Frans bij Pateo Radio

 

De meer dan twee meter lange Frans Frederiks (1980) is in Nederland beter bekend als de rapper Lange Frans. Hij rapte van 1997 tot 2009 samen met Baas B, de artiestennaam van Bart Zeilstra (1982). Op 4 februari 2008 verscheen hun singel met de titel ‘Kamervragen’. Hierin rapt Frans over meerdere schutters bij de moord op Pim Fortuyn en ook over de malafide landmijnen van Defensie die bij de zogenaamde vuurwerkramp een groot deel van de Enschedese woonwijk Roombeek wegvaagden. Waarom worden daar geen kamervragen over gesteld, wilden beide rappers via hun song wel eens weten. De link naar dit nummer op Youtube staat al sinds februari 2008 op Pateo.nl (onderaan bij Linkjes).

 

Kort daarvoor, in november 2007, verscheen een interview met Lange Frans in Frontier Magazine (jrg. 13, nr. 5, blz. 2-5: pdf), en een jaar later mocht hij op 15 november 2008 de Frontier Award uitreiken aan Pim van Lommel (1943), de auteur van het boek ‘Eindeloos Bewustzijn’ (2007) over bijna-doodervaringen.

 

Op maandagavond 21 april 2008 zond Veronica vanaf 22:30 uur de eerste aflevering uit van zes liveshows getiteld ‘Lange Frans Stelt Kamervragen’. Lange Frans ging daarin op zoek naar zaken die de gemoederen in Nederland bezighielden en die konden leiden tot een wetsvoorstel, een wetswijziging of een nieuwe wet. Hiervoor moest Frans 40.000 handtekeningen per voorstel zien te verzamelen. De afsluitende zesde aflevering werd uitgezonden op dinsdagavond 27 mei 2008.

 

Op donderdag 3 april jl. stuurde Frans een drietal berichten via Twitter naar aanleiding van mijn interview op Volkskrant.nl (link). Vervolgens heb ik hem uitgenodigd voor een radio-interview. Op donderdagochtend 10 april jl. is dat gesprek opgenomen. Op woensdagavond 23 april, wanneer ik in Frankrijk ben vanwege de Wholly Science Week, zal dit interview worden uitgezonden. Ik wil nu niet meer verklappen dan dat het echt een zeer openhartig gesprek was.

 

Op 7 mei a.s. start de Evangelische Omroep weer een nieuwe serie van ‘Op Zoek Naar God’. Frans is één van de bekende Nederlanders dit jaar over hun godsbeeld mogen vertellen. In het radio-interview met hem heb ik aangegeven daar ook via de Pateo Nieuwsbrief de aandacht op te vestigen. Ik zal dat begin mei nogmaals doen.

 

 

Kledinginzamelactie voor daklozen in Zuid-Limburg vraagt om hulp

 

Op zaterdag 31 mei a.s. wordt in de Luciushof aan de Putgraaf in Heerlen kleding ingezameld voor daklozen. Een dag later, op zondag 1 juni, wordt hetzelfde gedaan in het Landhuis aan de Maasmolendijk 24 in Maastricht. Voor beide inzamelingen is er een event aangemaakt op Facebook (link). De kleding kan op de dag zelf tussen half 10 en half 11 worden afgeleverd om te worden gesorteerd. In overleg met de organisatie is eerder brengen ook mogelijk, en zelfs het laten ophalen. Het uitdelen van de kleding gebeurt door het langs te brengen bij de domushuizen en de opvangcentra. Aan de daklozen die hebben gekozen om niet bij een dag- en/of nachtopvang te komen wordt de kleding op straat uitgereikt. Ook worden er pakketjes van gesponsord water en fruit uitgedeeld. De organisatie zoekt nog vrijwilligers die willen meehelpen met rondrijden en sorteren! Kijk voor meer informatie op de faceboekpagina van Hulptroepen Zuid-Limburg (link).

 

 

Wat vieren we nu werkelijk met Pasen?

 

Aanstaande zondag vieren we weer Pasen. Wil je nu wel eens weten wat de oorspronkelijke en ware betekenis is van dit feest, lees dan het boekje ‘Dienen onder God’. Wie dit boekje vandaag bestelt voor slechts € 5, die heeft het gegarandeerd voor Pasen in huis (link).

 

 

Wat staat er de komende tijd nog meer op de agenda van Pateo.nl?

 

Kijk bij de Agenda van het Nederlandstalige deel van Pateo.nl voor meer informatie over elk van de volgende activiteiten:

 

o       Vanaf aanstaande zondagmiddag (Paaszondag 20 april) wordt de vijfde editie van de Wholly Science Week gehouden in Frankrijk. Wie heel snel is, die kan eventueel nog mee naar deze unieke week.

 

o       Op zaterdag 3 mei a.s. komt de Studiegroep Wholly Science opnieuw bijeen in Hoorn. Wil je ook gaan deelnemen aan deze studiegroep, neem dan even contact op met de organisatie om te zien hoe jij kennis kunt gaan nemen van hetgeen op de eerste dag is behandeld.

 

o       Op zondag 4 mei a.s. zal ik in het nieuwe filmmuseum EYE te Amsterdam ingaan op de verschillen tussen objectieve waarheid, subjectieve waarheden en de Absolute Waarheid aan de hand van de drie dimensies van tijd (dagelijkse tijd, jaarlijkse tijd en Grootjaarlijkse tijd).

 

o       Vanaf zondagmiddag 11 mei a.s. wordt de zesde editie van de Wholly Science Week gehouden in Roemenië. Deze week wordt dan voor het eerst helemaal in het Engels gegeven.

 

Wil je dat ik bij jou in de buurt een lezing, presentatie of cursus kom geven, neem dan even contact met me op, ook om het onderwerp af te stemmen.

 

 

Bedankt voor het lezen (en desgewenst doorsturen of herpubliceren) van deze Pateo Nieuwsbrief.

 

Met Liefde en Wijsheid,

Johan Oldenkamp

 

Pateo.nl : Wholly Science (de hereniging van zuivere Wetenschap en ware Spiritualiteit)

 

 

Ook (gedeeltelijk) gepubliceerd via:

o       GoCosmic.nl

 

Linkjes werken alleen op de webpagina van deze Nieuwsbrief

Deze Nieuwsbrief wordt niet alleen via de email verstuurd, maar wordt ook gelijktijdig online gezet via het Nieuws op het Nederlandstalige deel van Pateo.nl. De aangegeven linkjes werken alleen bij de online versie, waar soms ook een illustratie te zien is. Via de email worden geen webadressen en plaatjes meegestuurd omdat de Nieuwsbrief dan veelal wordt tegengehouden door een spamfilter.

 

Af- of aanmelden

Dit is de drieënnegentigste Nieuwsbrief van Pateo (link). Wil je deze Pateo Nieuwsbrief niet langer in jouw mailbox ontvangen, stuur dan even een berichtje naar Nieuwsbrief @ Pateo.nl (zonder spaties) met als onderwerp ‘Afmelding Nieuwsbrief’ (tenzij deze Nieuwsbrief is doorgestuurd). Door ‘Aanmelding Nieuwsbrief’ naar hetzelfde emailadres te sturen, doe je het omgekeerde.