Wat voor weer is het nu in jou?

 

“Mens sana in corpore sano

 

Uit bovenstaand citaat van dichter Juvenalis spreekt het eeuwenoude idee dat een mens meer is dan een fysiek lijf. ‘Een gezonde geest in een gezond lichaam’ impliceert dat het stoffelijk lichaam wordt bewoond door iets onstoffelijks en dat er logischerwijs een samenhang is tussen ‘woning’ en ‘bewoner’. Zoveel mag duidelijk zijn, maar hoe dóe je dat, lichaam en geest gezond houden?

 

Misschien brengt de volgende vergelijking het antwoord op deze vraag dichterbij: Tussen de aarde en de ruimte bevindt zich de dampkring, de atmosfeer waarin het weer zich manifesteert. Ook bij de mens is er een veld tussen lichaam en geest: de mentale- en emotionele sfeer. We herkennen dit gebied als onze gedachtewereld en gevoelsbeleving, zeg maar ‘het weer in onszelf’. Niet toevallig benoemen we onze stemming vaak met meteorologische termen. We spreken van een zonnig humeur, een sombere bui, een helder moment, een benauwd gevoel en een zware depressie. Onze taal is bovendien doordrenkt met uitdrukkingen en gezegdes waarin het weer een rol speelt: iemand gaat er als de bliksem vandoor, iets kan als sneeuw voor de zon verdwijnen, je kunt de wind van voren krijgen, het kan vriezen of dooien, maar gelukkig schijnt achter de wolken nog altijd de zon! Blijkbaar helpt de associatie met het weer om ervaringen te duiden en in een ruimer perspectief te plaatsen.

 

Zonder dampkring geen weer, zonder weer geen leven. Zon, wind en regen zijn voorwaarden voor groei en ontwikkeling en dus komen we deze elementen overal tegen, buiten en binnen in onszelf. Wanneer je de zon- én schaduwzijde in jezelf kunt erkennen, zowel positieve als negatieve gedachten en gevoelens toelaat en aankijkt, begin je door het weer heen te zien. Je ervaart een ruimere realiteit achter de dualiteit en herinnert je heelheid.

 

Om kinderen van jongs af aan bewust te laten zijn van deze heelheid isWeerberichtjes – observeer je eigen weer’ ontwikkeld. Een doosje met 52 weerkaartjes en een bijbehorend werkboek nodigen kinderen uit om, aan de hand van vragen, oefeningen en (teken)opdrachten, op speelse en creatieve wijze hun innerlijke beleving in beeld te brengen en te uiten. Om dit proces te ondersteunen worden er voor kinderen en volwassenen (ouders, opvoeders, begeleiders en coaches) diverse activiteiten georganiseerd. Voor meer informatie, kijk op de website.

 

Vanaf woensdag 13 maart begeleidt Margot de Weijs, mede-ontwikkelaar van Weerberichtjes, om de veertien dagen de Speel-je-Heel-middagen in het Pateo Center te Oudewater (programma).