Krijgskunsten

beoefend door

Johan Oldenkamp


Mijn naam is Johan Oldenkamp, geboren en getogen in de Nederlanden. Mijn graduaties in de Budo-krijgskunsten die ik beoefen of heb beoefend staan vermeld in onderstaande tabel. Als budoka heb ik een Engelstalig YouTube-kanaal.

Budo-krijgskunst Japans huidige graduatie toegekend door
Shotokan Karatedo
松濤館空手道
3e Dan
Karate-do Bond Nederland (KBN)
Ryukyu Kobujutsu
琉球古武術
2e Dan
Ryukyu Kobujutsu Holland (RKH)
Jujutsu
柔術
1e Dan
Judo Bond Nederland (JBN)
Judo
柔道
1e kyu
een JBN-Judo-leraar (Yondan)
Go
囲碁
2e kyu
 




Belangrijkste sportieve prestaties


Nationale Kampioenschappen (NK)


Regionale Kampioenschappen (Noord-Nederland)


Nationale Studenten-Kampioenschappen (NSK)


Bestuurlijke functies


Redactionele functies




Mijn Budo-verhaal


柔術 | Jujutsu

Op vrijdagavond 14 januari 1983 ben ik bij de judovereniging Kowaro te Stadskanaal begonnen met Jiu-Jitsu (zoals deze krijgskunst daarbij werd aangeduid). Dat deed ik samen met Bernard Maarsingh (1964), een goede vriend van mij die bij diezelfde club ook Judo trainde (en daarin de 1ᵉ Dan had). Onze leraar was Henk Sijbring, die de 3ᵉ Dan had in Judo. Hij was in eerste instantie Judo-leraar, maar aan de hand van het E-Bo-no-Kata (ontwikkeld door Wim Boersma en Mario den Edel) is hij ook les gaan geven in Jiu-Jitsu. Op zaterdag 11 juni 1983 behaalde ik samen met mijn examenpartner Bernhard bij hem de gele band (5ᵉ kyu). Onder het publiek waren ook Judo-leraren die erg sceptisch waren over Jiu-Jitsu, maar ons examen was zo indrukwekkend dat het hun kritiek heeft verstomd, zo hoorde ik na afloop. Op maandag 12 december 1983 volgde de oranje band (4ᵉ kyu). Pas een jaar later, op maandag 17 december 1984, behaalde ik bij Henk de groene band (3ᵉ kyu). Met inmiddels mijn VWO-diploma op zak behaalde ik op zaterdag 8 juni 1985 de blauwe band (2ᵉ kyu). Na de zomervakantie van dat jaar (1985) verhuisde ik naar Groningen als student (Psychologie) aan de Rijksuniversiteit in die stad. Aanvankelijk trainde ik nog regelmatig mee bij Kowaro op de vrijdagavond, tijdens de weekeinden dat ik bij mijn ouders was, maar geleidelijk aan verwaterde dit, helemaal toen ik in september 1986 in Groningen ben begonnen met Karate-do. Dit deed ik bij de Groninger Studenten-Budo-Vereniging (G.S.B.V.) “De Mattekloppers”.

Na het behalen van mijn 1ᵉ Dan in Karate-do (op 24 maart 1991) ben ik bij mijn studentenbudovereninging in Groningen vanaf september 1992 ook weer Jiu-Jitsu gaan trainen. Dat deed ik bij Roelof Veenema (1947) uit Baflo, die de 3ᵉ Dan had in Jiu-Jitsu. Bij hem behaalde ik op woensdag 9 december 1992 de bruine band (1ᵉ kyu). Anderhalf jaar later, op zaterdag 21 mei 1994 mocht ik met succes examen doen voor de 1ᵉ Dan. Mijn examenpartner was Eddy ten Brink (destijds 1ᵉ Dan). Het examen werd te Groningen afgenomen door Jaap Schuitema (6ᵉ Dan), Rinus Tegelaar (6ᵉ Dan) en Melle Posthuma (6ᵉ Dan). Ik was op dat moment Districtssecretaris Noord-Nederland van de Judo Bond Nederland.

Op maandag 5 februari 1996 trainde ik voor het laatst Jiu-Jitsu in Groningen onder leiding van Roelof Veenema.

In het Japans is het eerste Kanji-teken in de aanduiding voor Ju-Jutsu en Ju-Do gelijk, namelijk 柔 (Ju), wat ‘zacht’ of ‘zachtheid’ betekent. Het daarom erg vreemd dat in het Nederlands dit Kanji-teken voor Judo wel met Ju wordt getranscribeerd, maar dat voor de Jutsu-vorm hiervan voor Jiu is gekozen. Aanvankelijk werd Jiu-Jitsu met een streepje tussen beide naamdelen geschreven, maar tegenwoordig is het aan elkaar (Jiujitsu). Evenzo is het vreemd dat het Kanji-teken 術 (Jutsu), waarvan ‘techniek’ of ‘methode’ de betekenis is, in het Nederlands (maar veelal ook in andere talen, zoals het Engels) wordt getranscribeerd als Jitsu. Volledigheidshalve betekent vervolgens 道 (Do), afgeleid van het Chinese concept Dao, de ‘weg’.


柔道 | Judo

Vanaf september 1992 ben ik bij de G.S.B.V. De Mattekloppers ook Judo gaan trainen bij Jur Raatjes (1965), die op dat moment de 4ᵉ Dan had in Judo. Op dinsdag 8 december 1992 behaalde ik bij hem de gele band (5ᵉ kyu). Verolgens mocht ik op dinsdag 22 juni 1993 een band overslaan, en behaalde ik de 3ᵉ kyu (groene band). Op woensdag 1 juni 1994 volgde de 2ᵉ kyu (blauwe band). En anderhalf jaar daarna, op woensdag 15 november 1995 behaalde ik de 1ᵉ kyu (bruine band) in Judo. Ruim twee maanden daarvoor, op donderdagavond 28 september 1995, ben ik benoemd tot erelid van de G.S.B.V. De Mattekloppers tijdens de Algemene Leden-Vergadering.

Op dinsdag 21 mei 1996 trainde ik voor het laatst Judo in Groningen onder leiding van Jur Raatjes.


松濤館空手道 | Shotokan Karate-do

In september 1986 deed ik voor de tweede keer mee met de beginnerscursus Karate, die werd aangeboden door de Academische Centrale voor Lichamelijke Opvoeding (ACLO), de studentensportstichting van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). In september 1985 was ik ook begonnen aan die gratis cursus van iets van 12 wekelijkse lessen, maar als blauwe-band-Jiu-Jitsuka vond ik mezelf hier te goed voor. Ik heb die cursus toen niet afgemaakt, waar ik me later toch niet zo goed over voelde. Hoe dan ook, in september 1986 maakte ik een nieuwe start, en op maandag 8 december 1986 behaalde ik de gele band (7ᵉ kyu) in de stijl genaamd Shotokan. Mijn leraar was Jaap Leppink (1955), en hij werd geassisteerd door Siewert Baar (1959). Volgens mij waren zij in die tijd respectievelijk 2ᵉ Dan en 1ᵉ Dan. Aanvankelijk werd nog lesgegeven onder onder auspiciën van Ruud Bruinsma uit Stadskanaal. Uiteindelijk heeft Jaap bij de Karate-do Bond Nederland de 3ᵉ Dan en de bevoegdheid van leraar behaald, en Siewert de 2ᵉ Dan en de bevoegdheid van assistent-leraar.

Op woensdag 17 juni 1987 behaalde ik vervolgens de oranje band (6ᵉ kyu). Een half jaar later, op woensdag 16 december 1987, volgde de groene band (5ᵉ kyu). Op donderdag 16 juni 1988 deed ik met succes examen voor de blauwe band (4ᵉ kyu), en een half jaar daarna, op donderdag 8 december 1988 voor de 1e bruine band (3ᵉ kyu). De 2e bruine band volgde weer een half jaar later, op donderdag 8 juni 1989.

In het weekeinde van 21 en 22 oktober 1989 nam ik voor het eerst deel aan de Shotokan-stagetrainingen in Utrecht van twee Japanse Grootmeesters, namelijk Taiji Kase (9 februari 1929 – 24 november 2004) en Hiroshi Shirai (31 juli 1937 – 9 oktober 2024). Beide heren waren destijds respectievelijk 9ᵉ Dan en 8ᵉ Dan, als ik me niet vergis, en vooral de krachtige en lenige beoefening door Shirai maakte een grote indruk op mij. Twee maanden daarna, op donderdag 14 december 1989, behaalde ik de 3e bruine band (1ᵉ kyu).

Op zondag 18 maart 1990 nam ik voor het eerst deel aan wedstrijdkarate, namelijk tijdens de Nederlandse Studenten-Kampioenschappen (NSK), die dat jaar in Delft werden gehouden. Ik verloor echter kansloos mijn partij.

Op zondag 24 februari 1991 te Veenendaal deed ik met succes examen voor de zwarte band (1ᵉ Dan). Het examen werd onder andere afgenomen door Ruud Bruinsma (4ᵉ Dan), en deze graduatie werd afgetekend door Rob Zwartjes (4 oktober 1932 – 13 december 2021) als voorzitter van de examencommissie. Mijn examenpartner was Siewert Baar (destijds 1ᵉ Dan).

Op 16 mei 1991 werden de Grote Nederlandse Studenten-Kampioenschappen (GNSK) gehouden in Eindhoven. Ons team uit Groningen, gecoacht door Harry Cruiming en Jaap Leppink, werd derde.

Op zondag 2 februari 1992 deed ik voor het eerst mee aan de Rayon-Kampioenschappen Noord-Nederland van de Karate-do Bond Nederland. Deze kampioenschappen werden gehouden in de sporthal ‘Heemker Akkerstraat’ in Ter Apel. Bij het onderdeel Kata werd ik vierde, en bij Kumite vijfde. Hierdoor plaatste ik me voor beide onderdelen voor de Nederlandse Kampioenschappen van 1992. Verder werd in de middagpauze van deze kampioenschappen een demonstratie Kobujutsu gegeven waaraan ik als oranje-bander ook aan mee mocht doen. Een maand later, op zondag 1 maart 1992, nam ik voor het eerst deel aan de Nederlandse Kampioenschappen Karate. Bij het onderdeel Kata werd ik ongeveer 19e, en bij het onderdeel Kumite 6e. Overigens was ik die ochtend bij de weging nog te zwaar, en heb ik in allerijl buiten rondjes gerend op de parkeerplaats met een vuilniszak onder mijn karatepak.

Op zondag 29 maart 1992 nam ik opnieuw deel aan de Nederlandse Studenten-Kampioenschappen (NSK) Karate, die dat jaar werden gehouden in Nijmegen. Bij het onderdeel Kata werd ik gedeeld vierde, maar bij het onderdeel Kumite in de gewichtsklasse tot 60 kg werd ik eerste en daarmee Nederlands Studentenkampioen.

Op zaterdag 2 mei 1992 organiseerde ik niet alleen de clubkampioenschappen Karate-do van de G.S.B.V. De Mattekloppers, ook won ik zowel het onderdeel Kata als het onderdeel Kumite.

Op woensdag 13 mei 1992 nam ik voor het eerst deel aan de teamwedstrijden Karate tijdens de Grote Nederlandse Studenten-Kampioenschappen, die dat jaar in Delft werden gehouden. Ons team uit Groningen werd vierde.

Op zondag 25 oktober 1992 wist ik samen met mij teamgenoten op overtuigende wijze de 24ste editie van het Internationale Studenten-Herfst-Toernooi (ISHT) van de Eindhovense Studenten-Budo-Vereniging “De Samourais” te winnen.

Op zondag 14 februari 1993 nam ik wederom deel aan de Rayonkampioenschappen Noord-Nederland in Ter Apel. Bij het onderdeel Kata werd ik deze keer slechts zesde, maar plaatste me hierdoor toch nog net opnieuw voor de Nederlandse Kampioenschappen (NK) die een maand later gehouden zouden worden te Nieuwegein. Bij het onderdeel Kumite werd ik tweede, en plaatste me daarom ook opnieuw voor dit onderdeel voor het NK van 1993. Op zaterdagavond 13 maart 1993 nam ik deel aan het NK Kata, maar de uitvoering van mijn eerste kata (Gojushiho-Sho) was niet goed genoeg voor een plek in de volgende ronde. De volgende dag, op zondag 14 maart 1993, eindigde ik wel op het NK-erepodium, want ik werd gedeeld derde in de categorie Kumite Heren -60 kg.

Op 21 maart 1993 werden de onder mijn voorzitterschap georganiseerde Nederlandse Studenten-Kampioenschappen Karate-do gehouden te Groningen.

Op zondag 20 maart 1994 te Utrecht behaalde ik de 2ᵉ Dan, waarbij Siewert Baar (destijds 2ᵉ Dan) opnieuw mijn examenpartner was.

Per 1 juni 1994 trad ik als lid van het sportechnisch personeel in dienst bij het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit na hier bijna een jaar (vanaf 1 juli 1993) als gedetacheerde te hebben gewerkt voor het verzorgen van de lessen in Karate-do en later ook Kobujutsu.

Op zaterdag 25 februari 1995 deed ik voor de derde keer mee aan de Rayon Kampioenschappen Noord-Nederland van de Karate-do Bond Nederland. Deze kampioenschappen werden gehouden in sporthal ‘Bilgaard’ aan De Fennen 115 in Leeuwarden. ‘s Ochtends bij het onderdeel Kata werd ik tweede, en ‘s middags bij het onderdeel Kumite eerste (in de categorie Kumite Heren -60 kg).

Op zaterdagavond 11 maart 1995 deed ik voor de derde maal mee aan het NK Kata, ditmaal gehouden in de sporthal Lunetten, en opnieuw kon ik me na slechts één kata te hebben gedemonstreerd weer gaan omkleden. De volgende dag, op zondag 12 maart 1995, ging het in dezelfde sporthal bij het onderdeel Kumite veel beter, want ik bereikte op overtuigde wijze de finale, die ik echter verloor. Daarom stond ik die middag voor de tweede maal op het NK-erepodium, ditmaal als tweede van Nederland in de categorie Heren Senioren in de gewichtsklasse tot 60 kilogram.

Op 17 mei 1995 werd het door mij georganiseerde onderdeel Karate-do van de Grote Nederlandse Studenten Kampioenschappen gehouden te Groningen. Dit onderdeel werd echter officieus gehouden omdat slechts vijf universiteiten deelnamen in plaats van minimumaantal van zes deelnemende universiteiten. Groningen nam derhalve deel met twee teams, die respectievelijk eerste en tweede werden.

Op donderdagavond 23 mei 1996 gaf ik voor het laatst karateles in zaal 2 van het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen, aangezien ik per 1 juni 1996 begon aan een nieuwe baan in Enschede. Vervolgens ben ik verhuisd naar Hengelo, Overijssel.

Bijna een kwart eeuw later, op zaterdagmiddag 25 januari 2020, vond in diezelfde zaal 2 van het Groninger Universitair Centrum de reünie plaats van de karateka die in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw daar hadden getraind. Jaap Leppink, die ondertussen was overgestapt op de stijl Shorin Ryu, verzorgde de reünie-les. In de aanloop naar deze reünie ben ik diverse kata van zowel Shotokan Karate-do als Ryukyu Kobujutsu opnieuw gaan trainen. Dit heeft ertoe geleid dat ik daarna opnieuw Budo ben gaan beoefenen, te beginnen met Karate-do.

Op dinsdagavond 31 mei 2022 volgde ik een proefles bij de Karate-do Academie Harthoorn in het gymzalencomplex van de middelbare scholen gevestigde aan de Blikkenburgerlaan 2 te Zeist. Deze les werd gegeven door Hans Harthoon (1943), 8ᵉ Dan Shotokan. De dag daarop, woensdagochtend 1 juni 2022, meldde ik me aan als lid van deze vereniging, en werd ik ook weer lid van de Karate-do Bond Nederland (KBN). Vervolgens ging ik gelijk drie maal in de week trainen, en trainde ik bovendien ook in de zomervakantieweken door (maar dan twee maal per week).

Op zaterdagmiddag 26 november 2022 nam ik opnieuw deel aan het Nederlands Kampioenschap Karate (mijn 4e keer), gehouden te Landstede Sportcentrum in Zwolle. Ik deed mee in de categorie Kata voor Heren Veteranen. Als eerste liep ik het kata Unsu, wat maar net voldoende goed genoeg was uitgevoerd om door te mogen gaan naar de tweede ronde. Dit hield gelijk al de strijd om de derde plaats in. In de uitvoering van het kata Gojushiho-Sho liet ik echter een flinke steek vallen. Ik werd daardoor gedeeld vijfde.

Op zondagochtend 4 december 2022 deed ik in de sporthal De Sypel te Harderwijk met succes examen voor de 3ᵉ Dan. Mijn examenpartner, met wie ik ook de hele zomer had doorgetraind, was Sjaak van Rijn (4ᵉ Dan). De examinatoren waren onder andere Appie Elhatri (6ᵉ Dan) en Ronald Willems (5ᵉ Dan).

Op 11 juni 2024 ben ik begonnen met de website Shotokan-Karatedo.org:


琉球古武術 | Ryukyu Kobujutsu

Na op donderdagavond 31 mei 1990 een gastles Kobujutsu van Harry Cruiming (1951 – 2015), 2ᵉ Dan, te hebben gehad ben ik vanaf woensdagavond 29 augustus 1990 wekelijks bij hem en zijn assistent Roelf de Jonge (1ᵉ Dan) gaan trainen in de danszaal van de Zionskerk aan de Korreweg in Groningen. Een jaar later, op woensdagavond 19 juni 1991, mocht ik met succes examen doen voor de oranje band (4ᵉ kyu), samen met mijn karateleraar Jaap Leppink.

Op zondag 2 februari 1992 werd in de middagpauze van de Rayon-Kampioenschappen Noord-Nederland van de Karate-do Bond Nederland een demonstratie Kobujutsu gegeven door de groep van Harry Cruiming inclusief mijzelf.

Op zondag 8 maart 1992 behaalde ik samen met mijn examenpartner Jaap Leppink de groene band (3ᵉ kyu). Het examen werd afgenomen door Rob Zwartjes (6ᵉ Dan) op het Sportcentrum van de Rijksuniversiteit Groningen.

Vrijdagavond 26 juni 1992 vertrokken Harry Cruiming (2ᵉ Dan), Roelf de Jonge (1ᵉ Dan) en ik in de auto van Roelf naar ‘De Eemhof’ om daar deel te nemen aan het eerste trainingsweekeinde van de Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland (SOKN). Tijdens dit weekeinde, op zondag 28 juni 1992, behaalde ik de blauwe band (2ᵉ kyu). Dit examen werd afgenomen door Wim van de Leur (1944), 5ᵉ Dan.

Vanaf dit weekeinde werd ik bovendien redacteur van het SOKN-Mededelingenblad, de officiële periodiek van de Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland. Dit gedrukte blad verscheen in een oplage van 300 met een frequentie van vier nummers per jaar.

Op zaterdag 24 april 1993 behaalden mijn examenpartner Jaap Leppink en ik in Utrecht de bruine band (1ᵉ kyu). Dit examen werd wederom afgenomen door Wim van de Leur.

Vanaf vrijdag 23 tot en met zondag 25 juli 1993 nam ik samen met Harry Cruiming deel aan het tweede SOKN-Trainingsweekeinde, dat werd gehouden te Weert.

Op zondag 15 mei 1994 behaalde ik wederom in Utrecht samen met mijn examenpartner Jaap Leppink de 1ᵉ Dan. Het examen werd afgenomen door Rob Zwartjes (6ᵉ Dan) en Wim van de Leur (5ᵉ Dan).

In april 1995 ontving ik een officieel Shodan-diploma van de Ryukyu Kobujutsu Hozon Shinko Kai, de vereniging voor behoud en promotie van het Okinawa Kobujutsu, de Japanse moederorganisatie van alle landelijke Kobujutsu-organisaties. Dit diploma ontving ik uit handen van Wim van de Leur voor mijn inzet als redacteur voor het SOKN-Mededelingenblad gedurende de drie voorgaande jaren.

Op zondag 17 december 1995 nam ik deel aan het eerste Kobujutsu-toernooi. Dit toernooi werd gehouden in Reeuwijk en georganiseerd door de Stichting Okinawa Kobujutsu Nederland (SOKN) onder auspiciën van de Federatie voor Oosterse Gevechtskunsten (FOG). Ik werd die dag Nederlands Kampioen in het onderdeel Kata.

Op woensdag 22 mei 1996 trainde ik voor het laatst Kobujutsu in Groningen.

Na de reünie op zaterdagmiddag 25 januari 2020 van Groninger studenten-budoka ben ik voor mezelf niet alleen de Shotokan-Kata maar ook enkele Kobujutsu-Kata blijven trainen. En na geslaagd te zijn voor mijn 3ᵉ Dan Shotokan heb ik in december 2022 contact gezocht met Wim van de Leur (inmiddels 7ᵉ Dan) om een club in de buurt te kunnen vinden. Via Gerard Blankestein (1ᵉ Dan sinds mei 2022) kwam ik zo in contact met Carl Möller (1ᵉ Dan), de Kobujutsu-leraar bij Tsuru-do Kan in Utrecht (een Wado-vereninging die is voorgekomen uit de school van Alex Brouwer). Daar heb ik van januari tot en met april 2023 getraind.

Op zaterdagochtend 25 maart 2023 nam ik deel aan de Dangraadtraining Kobujutsu, waar ik voornamelijk met Gerard Blankestein heb getraind. Deze training werd in de dojo van Lu Gia Jen te Den Haag gegeven door Maarten van Bloois (5ᵉ Dan) van Zanshin te Vlissingen en Ed Abrahams (4ᵉ Dan) van Lu Gia Jen. Omdat ik graag examen wilde gaan doen voor de 2ᵉ Dan ben ik vervolgens wekelijks in diezelfde dojo gaan trainen onder leiding van niet alleen Ed Abrahams, maar ook Peter Kwa (3ᵉ Dan) en Jeroen Senile (3ᵉ Dan), door vanaf april 2023 lid te worden van Lu Gia Jen.

Op zaterdagochtend 26 augustus 2023 nam ik bij Lu Gia Jen te Den Haag deel aan een stagetraining in Shin Hanbo Jutsu onder leiding van Wim van de Leur (7ᵉ Dan Shin Hanbo Jutsu). Het voorvoegsel shin betekent ‘nieuw’, en een Hanbo (die drie shaku lang is) heeft de lengte van een halve Bo (die zes shaku lang is), waarbij een ‘shaku’ ongeveer 30 cm lang is (en dus overeenkomt met de lengtemaat van de voet). De Hanbo wordt daarom ook wel aangeduid als Sanshakubo (of Sanjakubo), en de gewone Bo als de Rokushakubo. In het tweede uur van deze stagetraining werd er geoefend met de Tanbo, die iets langer is dan de eigen onderarm. De Kumite-vormen trainde ik met Peter van Haasteren (2ᵉ Dan Shin Hanbo Jutsu) uit Etten-Leur.

Op zaterdag 11 november 2023 heb ik met succes examen gedaan voor de 2ᵉ Dan in Ryukyu Kobujutsu. Dit examen werd afgelomen in de dojo van Steve van Nieuwenhuizen (3ᵉ Dan) aan de Groot Hertoginnelaan 169 in Den Haag. De examinatoren waren Jan Bezemer (6ᵉ Dan), Ed Abrahams (5ᵉ Dan) en Wally Langenberg (4ᵉ Dan). Mijn examenpartner was Gerard Blankestein (1ᵉ Dan). Het certificaat werd uitgebracht namens de Ryukyu Kobujutsu Holland (RKH), onderdeel van de Nederlandse Federatie voor Krijgskunsten (NFK).

Op dinsdag 27 augustus 2024 ben ik begonnen met de website Ryukyu-Kobujutsu.org:


囲碁 | Go

Op 6 januari 1994 kreeg ik in Groningen voor het eerst les in het beoefenen van Go (of 囲碁 (Igo) in het Japans). Die les kreeg ik van een goede vriend van mij, Sven van der Zee (1968), destijds 1ᵉ kyu. Kort daarop werd ik lid van de Nederlandse Go Bond en de Go Club Groningen. Mijn eerste partij op de club speelde ik als 11ᵉ kyu. Na mijn verhuizing van Groningen naar Hengelo (Overijssel) werd ik eind 1996 lid van de Drienerlose Go Vereniging Enschede. In het weekeinde van 1 en 2 maart 1997 nam ik als 6ᵉ kyu deel aan het Nederlands Kampioenschap Go voor Clubteams. Ons team (Enschede III) werd slechts 20e van de 26 deelnemende teams, al won ik wel al mijn partijen. Na mijn verhuizing van Twente naar Zeist ben ik gestopt met het spelen van Go in clubverband, maar bleef ik mezelf via zelfstudie wel verder bekwamen.




Deze webpagina over budoka Johan Oldenkamp is ook beschikbaar in het Engels.

© Mogelijk gemaakt door Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2024/10/18.