Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Succesvol overdragen van kennis

Over het doorbreken van belemmeringen voor kennismanagement

Lemma (2001), ISBN 90-5189-933-5, 104 bladzijden

De noodzaak om kennis zo goed mogelijk te managen behoeft zelden meer betoog. Echter, de praktijk heeft nog nauwelijks kunnen brengen wat de theorie heeft beloofd. Dit boek onderzoekt waarom de praktijk zo weerbarstig is. De kernoorzaak betreft de beperkte overdraagbaarheid van kennis, iets wat nog steeds sterk wordt onderschat. Het boek biedt hiervoor oplossingen en illustreert dit met praktijkvoorbeelden. Dit boek is bestemd voor iedereen die worstelt met de praktijk (en/of de theorie) van kennismanagement en kan tevens worden gebruikt bij cursussen over kennismanagement.

Dr. Johan H. Oldenkamp werkte destijds als Managing Consultant bij Cap Gemini Ernst & Young Nederland te Utrecht. Kennismanagement vormde de kern van zijn advieswerk, waarbij hij zich naast de praktijk ook intensief bezighield met de theorie. Verder coördineerde hij binnen de Benelux de dienstverlening op het gebied van kennismanagement. Johan Oldenkamp is afgestudeerd Cognitief Psycholoog, heeft de postdoctorale beroepsopleiding tot Kennistechnoloog voltooid en is gepromoveerd in de Bedrijfskunde, telkens aan de Rijksuniversiteit Groningen. Aansluitend heeft hij als wetenschappelijk onderzoeker gewerkt bij het Telematica Instituut in Enschede. Sinds 1998 was hij werkzaam bij (de rechtsvoorgangers van) Cap Gemini Ernst & Young. Johan Oldenkamp heeft in nationale- en internationale vaktijdschriften diverse artikelen op zijn naam staan, voornamelijk over, zoals hij het zelf graag noemt, toegepaste kenniskunde.

In dit boek zijn de volgende praktijkvoorbeelden opgenomen:

Over de auteurs van deze praktijkvoorbeelden (in alfabetische volgorde van de achternaam) is de volgende informatie opgenomen in dit boek uit 2001:

Drs. Ricard Ambags is werkzaam als consultant voor de Supply Chain Management groep van Cap Gemini Ernst & Young in Utrecht, sinds november 1998. Hij werkt momenteel in de service line eFulfillment, en heeft internationale project ervaring in de sectoren Banken, Telecom, Chemie, High-Tech, en Consumer Goods op pan-Europees niveau. Zijn opleiding, Master of Business degree in International Business, is gehaald aan de Economische faculteit van Maastricht.

Drs. Erik A. Brouwer is werkzaam als adviseur bij O&i management partners en heeft als specialiteiten kennismanagement, communicatie en verandermanagement. Hij studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente.

Ing. Huub Grupa is werkzaam als ontwerper bij het Belastingdienst Centrum voor Informatie- en Communicatie Technologie. Hij is als technisch adviseur verbonden aan diverse telematica-projecten voor de Belastingdienst.

Drs. Jan van Hamond is werkzaam bij Cap Gemini Ernst & Young als Senior Management Consultant. Gedurende een aantal jaren is hij betrokken geweest bij de vakontwikkeling op het terrein van (informatie)strategievorming en opzet van grootschalige veranderingsprogramma’s. Hij is mede-auteur van het PERFORM-boek Informatiebeleid. De laatste jaren heeft hij diverse opdrachten vervuld rond de implementatie van kennismanagement voor organisaties werkzaam binnen de sociale zekerheid. Hij werkte daarvoor, van 1977 tot 1983, als interne organisatieadviseur bij Centraal Beheer. Hij voltooide de Bedrijfseconomische studierichting aan de HEAO (HES Amsterdam) en studeerde vervolgens Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.

Drs. Robert Jan Messemaeckers van de Graaff is werkzaam als hoofd van de afdeling Kwaliteit en Organisatie bij de Projectorganisatie Betuweroute. Hij is gedetacheerd vanuit het organisatieadviesbureau Berenschot Osborne. Hij heeft vanuit zijn functie binnen de Projectorganisatie Betuweroute het afstudeeronderzoek van de heer Schreurs begeleid.

Han Oei is werkzaam als management consultant bij Cap Gemini Ernst & Young. Sinds 1997 is hij betrokken bij de ontwikkeling en praktisering van de kennismanagementdienstverlening van Cap Gemini Ernst & Young. Op dit moment vervult hij de rol van service line manager voor de kennismanagement dienstverlening aan financiële instellingen. Voor zijn indiensttreding bij Cap Gemini Ernst & Young is hij bijna 4 jaar Universitair Docent Bedrijfsinformatietechnologie geweest aan de Universiteit Twente. Op het gebied van informatiesysteemmethodologieën heeft hij diverse internationale publicaties op zijn naam staan.

Drs. Paul F.A.M. Schreurs heeft bedrijfskunde gestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Groningen. Hij heeft hier de afstudeerrichting Informatie- en Kennismanagement gevolgd. In de afstudeerfase heeft hij onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van kennisbehoud bij de Projectorganisatie Betuweroute. Inmiddels is hij werkzaam bij Cap Gemini Ernst & Young als consultant op het gebied van kennismanagement.

Johan W.F. Stoffels werkt als Hoofd Informatie Bemiddeling bij het Bibliotheek en Informatiecentrum van de ABN AMRO Bank NV. Hij studeerde sociologie & politicologie in de beginjaren zeventig aan de Universiteit van Stellenbosch in Zuid-Afrika. In 1974 ronde hij tevens zijn studie in de Bibliotheekwetenschap af. Johan Stoffels is ruim 25 jaar werkzaam als Informatiespecialist, waarvan de laatste tien jaar bij ABN AMRO. In deze hoedanigheid is hij nauw betrokken geweest bij verschillende kennismanagement-initiatieven zoals het ABN AMRO Kennismanagement-Forum en de Country Intelligence Taskforce.

Drs. Juanita Trots is werkzaam als Human Resource Manager bij het Belastingdienst Centrum voor Informatie- en Communicatie Technologie (B/CICT) en houdt zich onder meer bezig met personeelsontwikkeling, beoordeling en competentiemanagement. Ze studeerde Bedrijfskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

Robert F. Veenman werkt voor KPMG Corporate Finance (KCF) bij de International Research Desk (IRD). Het IRD ondersteunt het nationale en internationale Corporate Finance netwerk met specifieke bedrijfs- en branche-informatie, het samenstellen van long-/shortlists, peergroups en rapporten op maat waar financiële data, multiples en statistieken in eigen onderzoek verwerkt worden. Naast de researchactiviteiten is hij verantwoordelijk voor de opzet en organisatie van verschillende KM-tools binnen KCF. Verder is hij betrokken bij, aan Corporate Finance gerelateerde, KWorld activiteiten en projecten, de opzet en inrichting Newsplatform gericht op KPMG’s LOB, de organisatie van pilots voor potentiële KWorld contentproviders en het beheer van KCF-domein op www.kpmg.nl.

Ir. Hans Vlak is manager bij Cap Gemini Ernst & Young en hij heeft sinds 1992 ervaring in het uitvoeren en begeleiden van diverse IT-projecten. Naast allround projectleiders ervaring beschikt de heer Vlak kennis over (softwarepakketten voor) Workflow Management, Document Management en kennismanagement alsook dienstverlenende organisaties. Zijn opleiding, Informatica met afstudeerrichting Informatiesystemen, heeft hij genoten aan de TU in Delft. Hiernaast heeft hij verschillende opleidingen aan de IBO in Zeist doorlopen (Bedrijfskunde voor automatiseringsspecialisten en studie Register Bedrijfskundige) en aan de IMD te Lausanne.

Ing. Peter van der Werff is senior beleidsmedewerker kennismanagement bij Belastingdienst / Centrum voor Kennis en Communicatie (B/CKC). Hij is medeverantwoordelijk voor het kennismanagementbeleid van de Belastingdienst. Tot maart 2001 was hij verbonden als adviseur proces en organisatie bij het Automatiseringscentrum van de Belastingdienst, en aldaar mede-oprichter van het kennismanagementnetwerk BNK.

Drs. Esther M. Willemsen werkt sinds eind 1998 als informatiespecialist bij het Bibliotheek en Informatiecentrum van de ABN AMRO Bank N.V. Zij studeerde Informatie & Marketing aan de Hogeschool van Amsterdam en daarna Informatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Esther Willemsen is lid van het ABN AMRO Kennismanagement-Forum, medeverantwoordelijk voor de Kennismanagement-Forum-Intranetsite en medeoprichter van de Odyssey Country Navigator van het Bibliotheek en Informatiecentrum van de ABN AMRO. Tevens verzorgt ze gastcolleges over Kennismanagement bij de HTS van de Hogeschool van Amsterdam.


Hoe te bestellen

Succesvol overdragen van kennis is het derde boek geschreven door Johan Oldenkamp. Gedrukt is het al vele jaren uiterkocht, maar het is wel leverbaar als e-boek voor € 5. Om het te bestellen stuur je een bericht naar: Webshop @ Pateo.NL (zonder spaties), graag samen met een overboeking van het verschuldigde bedrag.


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2021/01/18.