Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Pateo Radio, afl. 87

Pateo Radio

Agnes van Enkhuizen over de hersenstam

Agnes van Enkhuizen (1942-2016)

De gast voor de rechtstreekse uitzending op 10 september 2014 van Pateo Radio was Agnes van Enkhuizen, geboren op 13 december 1942 te Krommenie. Volgens haar is het Bijbelse scheppingsverhaal een uitleg is over de evolutie van de mens via het brein. Het paradijs bevindt zich in de hersenstam in het primaire deel, het waak/slaap-centrum. De evolutie van het bewustzijn van de mens gaat volgens haar via de rechter hersenhelft (Eva) naar de linkerhersenhelft (Adam) die ontwaakt en het vermogen om goed en kwaad te zien ontstaat door het gebruik van de hersenschors.

Agnes schreef in het verleden 16 boeken over haar werk samen met haar echtgenoot de psycholoog Pieter Langedijk (1931-2011). Vanaf 2011 schreef zij als solo-auteur zeven boeken: ‘Parasympaticus: de paradijsvogel tussen je oren’ (2011), ‘Orgaanpsychologie’ (2011), ‘Het Zevende Zintuig’ (2011), ‘Medica Natura’ (2011), 'Neuropsyrurgie' (2012) en ‘The Electric Universe’ (2012). In haar gedrevenheid om verbanden te leggen en antwoorden te vinden op vragen over de evolutie van de mens, evenals de oorzaak en doel van het leven, bestudeerde Agnes diverse wetenschappelijke gebieden: klassieke en huidige geneeskunde, wijsbegeerte, kosmologie, natuurkunde en filosofie. Ze studeerde voeding en dieetleer en heeft onder andere een opleiding tot verpleegkundige gevolgd en in de gezondheidszorg gewerkt. Ze kreeg een opleiding als technisch reclametekenaar en was daarna vele jaren actief kunstenaar, tekentherapeut en docent. Ze verzorgde en ontwikkelde projecten voor volwassenen, in opdracht van gemeenten. Op dit moment is Agnes docent in de door haar ontwikkelde geneeswijze en verzorgt zij een studie psychosomatische geneeskunde voor psychologen, artsen en therapeuten uit diverse disciplines.

In deze aflevering van de Pateo Radio talkshow spraken Agnes en gastheer Johan Oldenkamp over de Wetenschap van de Heelheid, waarop beiden hun focus hebben gelegd, en waaraan Johan de naam Wholly Science heeft gegeven.


In memoriam

Agnes van Enkhuizen was moeder van vier dochters en een zoon: Marjolein, Jannet, Raman, Leda en Daphne. Toen ze overleed op 29 mei 2016 te Rosmalen was ze grootmoeder van vier kleinkinderen.


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2019/03/27.