Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

 

De vele zegeningen van Cannabis

 

Velen gooien de aanduidingen cannabis, marihuana, hennep, wiet en hasjiesj gemakshalve door elkaar. Dat heeft ook alles te maken de waanzinnige criminalisering die is gekoppeld aan deze volstrekt unieke plantensoort. Daardoor wordt bij het horen van de naam ‘cannabis’ vaak onmiddellijk gedacht aan hasj, om daarna de associatie met de fietsenstelende junk te maken. Daarmee doen we de plant Cannabis echter geen recht. Wanneer er namelijk Olympische Spelen gehouden zouden worden voor planten, dan zouden alle medailles voor alle onderdelen terecht komen bij de plantenfamilie Cannabis. Dan heb ik het bijvoorbeeld over de snelste groei, de beste bodemverrijker en het hoogste rendement. Het is bovendien het oudste, door mensen geteelde gewas. Al zeker 10.000 jaar lang verbouwen mensen op deze planeet Cannabis. En dat is bepaald niet zonder goede redenen.

Hennep #1

Hennep is de Nummer 1 in nog 5 categorieën: Beste Brandstof, Sterkste Vezel, Stevigste Papier, Rijkste Voeding en Krachtigste Gezondheidsbevordering.

De plantenfamilie Cannabis bestaat uit drie takken. Cannabis Indica is afkomstig uit het (Verre) Oosten (zoals Afghanistan, Pakistan, India, Tibet en Nepal), terwijl Cannabis Sativa afkomstig is uit equatoriale gebieden (zoals Thailand, Cambodja, Jamaica, en Mexico) en Cannabis Ruderalis oorspronkelijk uit het midden van Rusland komt. Het bijzondere aan deze derde tak is dat de Cannabis Ruderalis na een bepaalde tijd vanzelf gaat bloeien, dus zonder dat deze bloei wordt geactiveerd door een korter wordende daglichtperiode, zoals bij beide andere takken wel het geval is.

Hoewel er nog meer verschillen tussen deze drie takken zijn, lijkt er officieel in Nederland alleen maar de Sativa-tak te bestaan, die bovendien gelijk wordt gesteld met de benaming ‘hennep’. Dat laatste is volstrekt onhandig, omdat daardoor het onderscheid tussen planten met respectievelijk veel en weinig (delta-9-) tetrahydrocannabinol (THC) wegvalt. Wist je trouwens dat cannabinoïden (wat de groep is waarbinnen THC valt) van nature in moedermelk voorkomen. Deze werkzame stoffen stimuleren de eetlust van de zuigeling en versterken het immuunsysteem.

De werking van THC is gelijk aan die van de neurotransmitter anandamide. Het is daarom een zogenaamde “psychoactieve” stof. Deze stof wordt gewonnen uit het hars op de (onbestoven) bloemtoppen (en de bovenste bladeren) van de vrouwelijke cannabisplanten. Vrouwelijke cannabisplanten hebben veel vertakkingen, terwijl mannelijke cannabisplanten met weinig vertakkingen hoger groeien. Dit THC-rijke hars wordt in het Nederlands hasjiesj of hasj genoemd. Met wiet of marihuana worden de gedroogde, verkruimelde bloemtoppen en bladeren bedoeld. De hasj en wiet afkomstig van de Cannabis Indica zorgt voor een relaxerend effect, terwijl hasjiesj en marihuana afkomstig van de Cannabis Sativa van invloed is op de waarneming en het denken. Wat in de zogenaamde ‘coffeeshops’ ligt betreft vrijwel allemaal kruisingen van de Cannabis Sativa en de Cannabis Indica.

Naast THC speelt ook de stof cannibidiol (veelal afgekort tot CBD) een centrale rol. Cannibidiol heeft geen zogenaamde “psychoactieve” werking. Het bezit daarentegen een breed scala aan gezondheidsbevorderende eigenschappen. Bovendien versterkt CBD de positieve effecten van THC, terwijl het veel van de minpunten van THC afzwakt. Naast het THC-gehalte krijgen daardoor steeds mensen oog voor het minstens zo belangrijke CBD-gehalte.

Veruit de meeste Cannabis planten worden echter niet gekweekt voor de THC of de CBD. Laten we, om voortaan onnodige spraakverwarring te voorkomen, daarom de THC-rijke planten aanduiden als cannabis, en de THC-arme planten als hennep (hoewel ze officieel uiteraard allemaal behoren tot de plantenfamilie, genaamd de Cannabaceae).

De (THC-arme) hennepplant is namelijk de ultieme grondstofleverancier. De bastvezel en de houtige binnenkern van hennep vormen grondstoffen voor tal van toepassingen, zoals kleding en wanden. Er worden zelfs complete huizen van hennepvezel gebouwd. In de Nederlandse provincie Groningen staat een dergelijke hennepvezelhuis. Bovendien weten veel mensen helemaal niet meer dat alle zeilen en touwen van de koopvaardijschepen van vroeger ook volledig van hennepvezel werden gemaakt. Hennepteelt was tot ongeveer 1930 dan ook ‘big business’. En bovendien is hennepzaad ook nog eens een superfood, want het is rijk aan onverzadigde vetzuren (te weten de essentiële vetzuren genaamd Omega 3, Omega 6 en Omega 9; deze vetten zijn essentieel omdat ons fysieke lichaam deze niet zelf kan aanmaken en het dus nodig is om ze via de voeding binnen te krijgen). Let bij het kopen van hennepzaad wel op dat je geen gepelde zaden koopt, want net als bij geschilde appels zijn die al na korte tijd vrijwel hun complete voedingswaarde kwijt.

Nu we op basis van het THC-gehalte een onderscheid hebben gemaakt tussen cannabis (rijk aan THC) en hennep (arm aan THC), kunnen we ook de verwarring rond de gezondheidsbevorderde werking van cannabisolie wegnemen. Cannabisolie, ook wel wietolie genoemd, wordt gewonnen uit de THC-rijke hars. Het is daarom ook bekend als THC-olie. Dit dient echter niet te worden verward met CBD-olie, en helemaal niet met hennepolie, wat wordt gewonnen uit hennepzaad. We kunnen dit laatste dan ook beter hennepzaadolie noemen, want sommige aanbieders van de olie uit cannabishars noemen dit ook hennepolie (wat we dus beter cannabisharsolie kunnen noemen). Tot eveneens rond 1930 werd hennepzaadolie gebruikt voor de productie van ongeveer 80% van alle medicijnen, waarna de farmaceutische industrie meer winst wilde gaan maken met patenteerbare bestanddelen.

Huis van hennepvezel

Huis van hennepvezel in Oude Pekela (provincie Groningen).

Tot besluit kan ik zeggen dat ik (in dit leven) nog nooit wiet of hasj tot me heb genomen. Het is in mijn ogen echter volstrekt onwettig om andere mensen te verbieden om bepaalde stoffen in te nemen wanneer hierdoor geen kwaad wordt gedaan. Omgekeerd is het voor mij eveneens volstrekt onwettig om andere mensen te gebieden om bepaalde stoffen in te nemen wanneer hierdoor wel kwaad wordt gedaan, en dan doel ik uiteraard op wat eufemistisch ‘vaccineren’ wordt genoemd. Waar het mij hier om gaat is dat we de teelt van cannabis gaan bevrijden van alle waanzinnige beperkingen, want deze plant is in meerdere opzichten de grootste zegening voor de mensheid ooit. Zeer waarschijnlijk is het daarvoor nodig dat we eerst onszelf bevrijden van alle waanzinnige beperkingen. Hoe vrij ben jij?


Dit artikel is oorspronkelijk op 11 maart 2014 geschreven door Johan Oldenkamp.

© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2019/02/05.