Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

 

Het WOZI-model van geld verdienen

 

In wezen zijn er vier verschillende manieren om geld te verdienen, zoals weergegeven in de onderstaande figuur.

Het WOZI-model van geld verdienen

De manier om geld te verdienen verschilt per kwadrant.

  1. “Ik werk voor anderen”. In het eerste kwadrant ben je een werknemer en heb je een baan. Daarbij verruil jij jouw tijd, energie en competenties voor een salaris, uitbetaald door jouw werkgever.
  2. “Ik werk voor inkomsten”. In het tweede kwadrant werk je als zelfstandige, wat betekent dat jij jouw tijd, energie en competenties aanwendt voor het verkrijgen van inkomsten doordat jouw klanten jou hiervoor betalen. In dit tweede kwadrant ben je alleen afhankelijk van jezelf. Dit betekent dat je onafhankelijk bent, maar ook dat je volledig verantwoordelijk bent voor al jouw financiële zaken.
  3. “Anderen werken voor mij”. In het derde kwadrant bezit jij geheel of gedeeltelijk een bedrijf waar ook andere mensen bij betrokken zijn. Je bent dan zelf een werkgever of je maakt deel uit van een onderneming waar anderen als werknemers, vrijwilligers of collega’s werkzaam zijn. Jouw geld komt van de winst van dit bedrijf.
  4. “Inkomsten werken voor mij”. In het vierde kwadrant bezit je financiële activa die geld voor jou genereren, zoals dividendbetalingen of rendement op de één of andere manier. Jouw geld groeit omdat het meer geld oplevert, afhankelijk van hoe jij het hebt gebruikt. Maar je kunt ook geld kwijtraken.

In het eerste kwadrant (w) zijn de inkomsten relatief laag, evenals de risico's, zoals het risico op het verliezen van jouw baan of op niet worden betaald (in het geval jouw werkgever in betalingsmoeilijkheden komt of failliet gaat). Aan de andere kant zijn de inkomsten relatief hoog in het vierde kwadrant (i), maar dit geldt ook voor de risico’s, omdat je niet alleen al jouw geld kunt verliezen, maar je kunt er zelfs een schuld aan overhouden. De inkomsten in elk kwadrant zijn daarom min of meer evenredig aan de risico’s. Met andere woorden, financieel management omvat risicomanagement.

Momenteel bevindt ongeveer 95% van de mensen zich in de twee linker kwadranten (w en z), terwijl 95% van het geld wordt verdiend door de mensen in de twee rechter kwadranten (o en i). Daarom is het slim om (ook) ondernemer (o) of investeerder (i) te worden, om zo jouw verdiensten te verhogen. Als dit is wat je wilt, neem dan contact met mij op. Met relatief lage risico’s kan ik jou helpen om zo snel mogelijk aanzienlijk meer te gaan verdienen. En nee, het is zeker niet te mooi om waar te zijn, want deze kans is namelijk te mooi om te laten lopen.

Als bovenstaande uitspraken negatieve gedachten bij jou teweegbrengen, dan kan ik dit heel goed begrijpen, omdat dit ook met mij gebeurde toen deze kans mij werd aangeboden. Toch durfde ik ermee te beginnen. Nu ik terugkijk, ben ik zeer dankbaar dat ik deze kans met beide handen heb aangegrepen toen deze voorbij kwam. Wat doe jij?


Dit artikel over het WOZI-model, geschreven op zaterdag 7 september 2019 door Johan Oldenkamp, is ook beschikbaar in het Engels.


Gerelateerd:


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2019/09/17.