Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Hoe kom je tot de waarheid?

Voor ieder van ons begint het (of het is begonnen) bij de verbijsterende ontdekking dat wat je altijd voor waar hebt gehouden helemaal niet waar was. Heb je deze heftige schok nog niet gehad, dan ben je iets te vroeg op deze website terecht gekomen. Kom in dat geval gerust terug nadat jouw huidige wereldbeeld, of een deel daarvan, in duigen is gevallen.

Wat is waar?

Wij, de ‘wakkeren’, weten dat schrikbarend veel officiële waarheden aantoonbaar onwaar zijn. Maar dan? Hoe ga je dan verder? Vroeg of laat stuit je vervolgens op een alternatieve zienswijze. En omdat daarbij vaak eerst de betreffende officiële waarheid wordt ontmaskerd als een leugen, iets wat je inmiddels zelf ook al had ontdekt, ben je geneigd om die alternatieve zienswijze klakkeloos voor waar aan te nemen. En vanwege deze neiging staat het internet bol van alternatieve zienswijzen die helaas evenmin waar zijn. We worden daarbij zelfs doelbewust bespeeld door ons alternatieven voor te schoten die precies aansluiten op wat we al meenden te weten, terwijl de waarheid ook in die eerdere aannames ver te zoeken was.

Hoe dan wel? Er is maar één aanpak die echt werkt, en dat is helemaal opnieuw vanaf nul beginnen. We dienen namelijk ons “huis” op een rotsvaste ondergrond te bouwen, en niet op zand. Dit “huis” is een metafoor voor ons begrip, ongeacht van wat. Het opbouwen van een dergelijk rotsvast “huis” is een flinke klus. Van iedere denkstap dient namelijk eerst vast te worden gesteld of het wel waar is, en dat is alleen het geval wanneer het is gebaseerd op onweerlegbare feiten of op onwrikbare logica.

De meeste mensen kunnen echter helemaal niet logisch redeneren, want ze weten niets eens wat Formele Logica is. In de Oudheid was dit één van de drie basisvakken, maar tegenwoordig maken zelfs zogenaamde hoogopgeleiden schaamteloos de meest basale redeneerfouten. Daarnaast hebben de mensen die toch al niet zo slim waren, of mentaal te lui, maar al te graag de aangedragen zienswijze als “waarheid” omarmd die hen aanraadde om alles gewoon op gevoel te doen. Op gevoel kun je inderdaad prachtige “huizen” bouwen, maar verwacht niet dat ze stormvast zullen zijn.

Begrijp jij het bovenstaande volledig, en ben je ook bezig om jouw “huis” op rots te bouwen, dan nodig ik jou hierbij uit om constructief met mij te gaan samenwerken. We gaan dan samen modulair bouwen, want dat gaat veel sneller. Ieder van ons maakt dan modules die volledig feitelijk en logisch in elkaar steken, gebaseerd op een compleet afgerond onderzoek van een onderwerp. En die herbruikbare waarheids-blokken publiceren we vervolgens op de PateoPedia, zodat ook anderen daarmee kunnen gaan bouwen.

Waarschijnlijk deed je toch al onderzoek naar wat wel waar is of juist niet waar is (bijvoorbeeld op het gebied van journalistiek of wetenschap). Het is alleen zo jammer dat we dit allemaal in afzondering doen, en dat we te weinig gebruik kunnen maken van elkaars bevindingen. Door onze onderzoeksresultaten op een compacte en éénduidige manier beschikbaar te stellen via de PateoPedia kunnen we eindelijk ‘meters gaan maken’. Spreekt dit jou aan en wil je mee gaan doen, neem dan even contact met me op, want ik ben hiermee alvast begonnen.

 

Deze oproep, oorspronkelijk geschreven op vrijdag 27 oktober 2017 door Johan Oldenkamp, is ook beschikbaar in het Engels, Duits en Italiaans.


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2018/06/01.