Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

“Sinterklaas-ontkenners verpesten ons grootste volksfeest”

De mijter van Sinterklaas

Het duurt nog weliswaar een paar maanden, maar de tijd vliegt. En voordat we er erg in hebben zal het snel weer pakjesavond zijn. Dit kalenderjaar valt 5 december op een zondag, en kunnen we dit grootste volksfeest lekker in het weekeinde vieren.

Er is echter een probleem, en dat probleem wordt ieder jaar groter. Er zijn namelijk mensen die menen dat Sinterklaas helemaal niet echt zou bestaan. Deze Sinterklaas-ontkenners beweren dat het hier om identiteitsfraude zou handelen, en dat andere mensen zich zouden verkleden als een nep-Sinterklaas, en dan net doen alsof ze hem echt zouden zijn. Maar wat volgens hen nog veel erger is, dat is dat ook onderwijzers, politieagenten en zelfs de publieke omroep in het complot zitten. Zij zouden allemaal eveneens weten dat het Sinterklaasfeest in werkelijkheid één grote bedriegerij zou zijn.

Sinterklaas-ontkenners zetten de wereld op zijn kop. Ieder klein kind weet toch dat Sinterklaas echt bestaat, en kleine kinderen spreken de waarheid, zoals algemeen bekend is. Dat verwarde mensen twijfelen aan het bestaan van deze Goedheiligman is nog tot daaraan toe. Maar dat de complotdenkers die menen dat hij niet zou bestaan hun samenzweringstheorie aan iedereen proberen op te dringen, dat gaat te veel ver. Daarom zijn deze complotdenkers een gevaar voor onze samenleving.

Bijzondere situaties vragen om bijzondere maatregelen. Gezien de ernst van situatie heeft daarom het kabinet van de zelfbenoemde koning besloten om artikel 7 van de grondwet aan te passen, en wel door lid 4 uit te breiden naar: “De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame en op het ontkennen van het bestaan van Sinterklaas in welke vorm dan ook.”

Critici vragen zich echter af of het juridisch houdbaar is om indien iets niet echt bestaat, het ontkennen daarvan toch strafbaar te stellen. Daarvoor zou dan toch op zijn minst eerst het bewijs moeten worden geleverd dat het betreffende weldegelijk bestaat of heeft bestaan. Zo niet, dan hebben we hier te maken met niets anders dan demagogie.


 

Dit satirische artikel is op zaterdag 28 augustus 2021 geschreven door Johan Oldenkamp.

© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2021/08/29.