Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Pateo Nieuwsbrief № 161

Pateo Nieuwsbrief van zondag 18 december 2016 over het Midwinterfeest

  • Een vrolijk midwinterfeest gewenst
  • Aflevering 8 van Heelige Schrift TV over Bethlehem
  • De website van Pateo.nl in een nieuw jasje
  • Ga jij in mei mee naar de negende zelfkennisweek?
  • Wat staat er de komende periode op de agenda van Pateo.nl?

Een vrolijk midwinterfeest gewenst

Laten we het eerst maar eens over het bijvoeglijk naamwoord hebben, om zo het lastiger deel over het zelfstandig naamwoord tot het laatst te bewaren. In het Nederlands is het gebruikelijk om “Gelukkig” te zeggen, maar in de ons omringende talen is het “Vrolijk”, namelijk “Merry” in het Engels, “Joyeux” in het Frans en “Fröhlich” in het Duits. In het Italiaans is het gewoon “Goed” (“Buon”), maar in het Spaans is het net als bij ons ook “Gelukkig” (“Feliz”).

Bij de aanduiding van het feest zelf is er meer variatie. Maar voor de Romaanse talen blijkt dat deze variatie toch telkens terug te leiden is naar de Latijnse woorden “Natalis Dies”, wat “Geboortedag” betekent. Dus het Italiaanse “Natale”, het Franse “Noël” en het Spaanse “Navidad” vernoemen alledrie de dag van de geboorte. Daarmee wordt uiteraard de geboorte van de Lichtbrenger bedoeld, en diens geboortedag is 25 december, zo vieren we. De eraan voorafgaande nacht is een zogeheten “Gewijde” nacht, oftewel een nacht van inzegening. Maar het gaat hier niet alleen over de laatste nacht voorafgaand aan het ochtendgloren van 25 december, maar ook over beide voorgaande nachten. Het zijn in totaal dus drie gewijde nachten, of “Weihnachten” in het Duits.

In het Engels wordt dit feest aangeduid als “Christmas”. Met het eerste deel van deze aanduiding wordt gedoeld op de Lichtbrenger, die in het Grieks de “Kristos” wordt genoemd, wat letterlijk de “Gezalfde” betekent. Daarmee wordt aangegeven dat deze “Christus” in het Nederlands, of “Christ” in het Engels, boven ons staat, en als een Heer voor ons is (of kan zijn). Ter ere van de geboorte van deze Heer wordt vervolgens een speciale (rooms-katholieke) kerkdienst gehouden, waaraan in het Latijn de aanduiding “Missa” is gegeven. Deze aanduiding is afgeleid van de slotwoorden die tijdens die kerkdienst werden uitgesproken, namelijk “ite, missa est”, wat letterlijk vertaald “gaat heen, er is wegzending” betekent. Het Latijnse “Missa” werd vervolgens “Messa” in het Frans, “Mass” in het Engels en “Mis” in het Nederlands. Vreemd genoeg is echter in het Engels de tweede “s” van “Mass” verdwenen bij de samenvoeging met “Christ” in de aanduiding van dit feest. En in het Nederlands zeggen we verder dus niet “Christus-Mis” maar “Kerstmis” (naast “Kerstfeest”). Vreemd genoeg heb ik geen etymologische verklaring kunnen vinden voor de relatie tussen het Griekse “Kristos” en het Oudnederlandse “Kerst”. Het lijkt erop dat de “r” van plaats is verwisseld met de eerste klinker in respectievelijk “kristen” en “kersten”.

Hoe dan ook, ondanks alle verschillende aanduidingen in de genoemde West-Europese talen is er blijkbaar geen verschil in de betekenis. Het gaat namelijk over de vrolijke viering van de geboorte van de Lichtbrenger. Ver voordat onze Germaanse voorouders werden gekerstend door de rooms-katholieke kerk vierden zij al het jaarlijkse feest ter ere van de geboorte van de Lichtbrenger. Dit werd het midwinterfeest genoemd, veelal aangeduid als Joel of het Joelfeest. In het Engels werd dit “Yule”. En in het Deens heet dit feest vandaag de dag nog altijd “Jul”.

De Oude Germanen wisten wat zij vierden, want na de winterzonnestilstand is de hemelse boog van de dagelijkse Lichtbrenger drie etmalen lang het kleinst van het jaar (gezien vanaf het noordelijk halfrond op onze planeet). Pas na deze drie langste nachten beginnen de dagen vanaf zonsopkomst op 25 december ieder etmaal weer een beetje te lengen (tot aan de zomerzonnestilstand). Het is deze jaarlijkse wedergeboorte van de Hemelse Lichtbrenger die we zondagochtend aanstaande opnieuw mogen vieren. Heel graag wens ik daarom jou en jouw dierbaren over een week alvast een vrolijk midwinterfeest toe!


Aflevering 8 van Heelige Schrift TV over Bethlehem

Je kunt alleen iets geloven wanneer je het niet zeker weet. Immers, wanneer je het wel zeker weet, dan heb je geen behoefte aan geloof. Geloof is dus een soort noodoplossing voor mensen die het niet (meer) weten.

Gelovige mensen hebben zich afgesloten voor nadere informatie over dit onderwerp. Ze hebben het spreekwoordelijke “boek” over dat onderwerp dichtgedaan en willen er verder niets meer over horen, behalve dan dat wat strookt met ze voor waar hebben aangenomen. We kunnen dit vergelijken met de werking van ons immuunsysteem. Lichaamsvreemde stoffen worden door ons immuunsysteem beschouwd als ongewenste indringers. Op eenzelfde manier werkt ons bewustzijn alle informatie er weer uit die niet strookt met geaccepteerde geloofsovertuigingen.

Dat Jezus als mens zou hebben geleefd ongeveer tweeduizend jaar geleden in het land van Samaria (of welke andere naam je aan dat grondgebied zou willen geven) is bijvoorbeeld zo’n hardnekkige geloofsovertuiging. Geloof gerust wat je wilt, maar ik heb al heel lang besloten niet langer te willen geloven, want wie gelooft die bouwt zijn “huis” op (drijf-) zand. Ik kies er bewust voor om mijn “huis” op rost te bouwen. Vreemd genoeg kunnen veel gelovigen er niet mee omgaan dat ik wetenschappelijk heb geconcludeerd dat Jezus als mens een mythe is. Vervolgens richten ze hun verdedigingspijlen op mij, want hun mentale immuunsysteem wil nu af van mij als boodschapper van informatie die strijdig is met die geaccepteerde geloofsovertuiging. Wat is hier aan de hand? Zijn ze bang voor leugens? Of zijn ze bang voor de waarheid? Waarom hebben zij nu werkelijk deze sterke allergische reactie op deze informatie?

Maar goed, durf jij wel een open houding aan te nemen in deze kwestie, bestudeer dan aflevering 8 van Heelige Schrift TV die aan het begin van deze maand is verschenen. Die aflevering gaat over Bethlehem, en daarin wordt bewezen dat bijvoorbeeld Bethlehem als plaats tweeduizend jaar geleden nog helemaal niet bestond. Bovendien worden daarin nog meer historische feiten besproken die allemaal leiden naar dezelfde conclusie, namelijk dat de belevenissen van Jezus geen geschiedschrijving betreft, maar spirituele waarheden. En om die waarheden te tonen ben ik dus begonnen met Heelige Schrift TV, zodat de mensheid hopelijk ooit eens de waarheid durft te gaan zien met betrekking tot de verhalen die zijn gebundeld in de Bijbel.


De website van Pateo.nl in een nieuw jasje

De oude website van Pateo.nl was gemaakt met behulp van HTML-frames. Dat wil zeggen dat het beeldscherm verdeeld werd in meerdere delen, en dat ieder deel door aparte HTML-bestanden kon worden gevuld. Ik vond dat een decennium geleden een zeer goed idee van mezelf, maar de nadelen heb ik destijds toch wat onderschat. Zo was het lastig om te verwijzen naar de inhoud van mijn website, want iedere url stond los van die frame-structuur. Ook pakt dit niet altijd goed uit met al die verschillende schermverhoudingen en afmetingen van tegenwoordig. Dat eerste ben ik op een gegeven moment overigens wel gaan compenseren met meta-bestanden, maar dat werkte weer niet goed samen met de indexering door de zoekmachines, want die meta-bestanden hadden zelf immers geen content.

Wat ik in ieder geval wilde was de meertaligheid van Pateo.nl behouden, en daarom viel voor mij ook een Content Management Systeem als Wordpress af. Omdat ik uiteindelijk niets vond zoals ik het wilde hebben ben ik het dus maar zelf gaan maken. Alleen heb ik enigszins onderschat hoeveel werk dit is. Ik had er een hele week voor uitgetrokken, maar ik ben inmiddels al twee weken verder en nog niet eens halverwege. Dat is ook de reden waarom ik de laatste tijd veel emailberichten onbeantwoord heb gelaten. Alleen dringende zaken handel ik tegenwoordig af, en de rest laat ik liggen voor later (of nooit). Ook in januari zal ik dus nog wel even zoet zijn met mijn nieuwe website. Ook verschijnt die maand aflevering 9 van Heelige Schrift TV.

Wil je zien hoe Pateo.nl is geworden, klik dan op bovenstaande link. Ook de andere vormgeving van deze 161e Pateo Nieuwsbrief is een gevolg van dit nieuwe jasje.


Ga jij in mei mee naar de negende zelfkennisweek?

Ben jij van zondag 7 mei tot zaterdag 13 mei 2017 van de partij voor een week vol zelfkennis en natuur in het Duitse Sauerland, op gemiddeld ongeveer drie uur rijden vanaf Nederland? Deze week vindt plaats bij Centrum Savita. Dit centrum ligt helemaal vrij, omgeven door natuur met prachtige bossen en bergen. De lucht is er uitermate zuiver. En het is er stil, dus geen lawaaierige industrie en geen voorbijrijdende auto’s.

Via zeven complementaire zelfkennismethoden krijg je in slechts één week een unieke mogelijkheid om jezelf nog beter te doorgronden. Gun jij jezelf deze retraiteweek vol inzicht, rust en heerlijk eten? Heb je belangstelling om in mei mee te gaan, neem dan even contact op.


Wat staat er de komende periode op de agenda van Pateo.nl?

Kijk bij de Agenda van Pateo.nl voor meer informatie over elk van de volgende activiteiten:


Bedankt voor het lezen (en desgewenst doorsturen of herpubliceren) van deze Pateo Nieuwsbrief.

Met Liefde en Wijsheid,

Johan Oldenkamp

Pateo.NL : Wholly Science (“de helende hereniging van waarachtige Wetenschap en solide Spiritualiteit”)



Af- of aanmelden

Dit is de honderdenéénenzestigste Nederlandstalige Nieuwsbrief van Pateo.NL. Wil je deze Pateo Nieuwsbrief niet langer in jouw mailbox ontvangen, stuur dan even een berichtje naar Bulletin @ Pateo.NL (zonder spaties) met als onderwerp ‘Afmelding Nieuwsbrief’ (tenzij deze Nieuwsbrief is doorgestuurd). Door ‘Aanmelding Nieuwsbrief’ naar hetzelfde emailadres te sturen, doe je het omgekeerde.


Deze Pateo Nieuwsbrief is ook beschikbaar in het Engels en het Spaans.

© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2017/01/14.