Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Mainstream media-nieuwsfeeds vanaf Pateo.nl

Handig nieuwsoverzicht:
zowel mainstream als alternatief

Alternatieve media-nieuwsfeeds vanaf Pateo.nl

Voor de taalpuristen die het Nederlands graag zoveel mogelijk puur Nederlandstalig willen houden is dit een wellicht moeilijk te verteren artikel. Want het gaat namelijk over nieuwsfeeds, oftewel de aanvoer van nieuwsberichten. We zouden dit “nieuwsvoer” kunnen noemen, maar daarvoor is het eigenlijk al te laat. In dergelijke aanvoer worden in ieder geval de headlines getoond, of “kopregels” in keurig Nederlands.

We kunnen dit nieuwsvoer verdelen in twee groepen. De eerste groep betreft het nieuws dat afkomstig is van de mainstream media. In goed Nederlands kunnen we dit de heersende stroming van de nieuwsbrengers noemen. Uit onvrede over de veelal eenzijdige en soms zelfs gemanipuleerde nieuwspresentaties door deze heersende stroming is de alternatieve media ontstaan. We kunnen dit ook wel de ‘nieuwe media’ noemen, wanneer we de heersende stroming aanduiden als ‘oude media’. Helaas blijkt echter dat ook veel van de nieuwe media inmiddels minstens net zo misleidend en manipulatief zijn als de oude media, dus dienen we naar beide groepen nieuwsbrengers buitengewoon kritisch te blijven.

Gelukkig is er nu een handig overzicht waarbij de meest recente kopregels van het nieuwsvoer snel kan worden doorgescrolled. In beter Nederlands is dit ‘doorgerold’ of ‘doorgeveegd’. En wil je vervolgens naar het betreffende nieuwsbericht gaan, dan hoef je er alleen maar even op te tikken, veelal ‘klikken’ genoemd (afkomstig van het anglicisme ‘clicken’). Deze handige en gratis internetdienst wordt jou aangeboden door Pateo.NL. Tik of klik op de afbeelding links hierboven voor de mainstream media, en rechts hierboven voor de alternatieve media. Wil je deze overzichtspagina’s snel weer terug kunnen vinden, sla hun internetadressen dan even op als bladwijzers bij het computerprogramma dat je gebruikt om het internet op te gaan (browser).

In vakjargon wordt dit nieuwsvoer aangeduid als RSS feed, waarbij deze afkorting meestal Really Simple Syndication betekent, oftewel ‘echt eenvoudige syndicatie’. Met dat laatstgenoemde begrip wordt het verspreiden bedoeld van dezelfde content (de inhoud van een bericht) over meerdere websites (internetpagina’s).

 

Dit artikel, geschreven op vrijdagmiddag 6 oktober 2017 geschreven door Johan Oldenkamp, is ook beschikbaar in het Engels.


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2017/10/07.