Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

 

Heeft een rechter de zorgverzekeringsplicht afgeschaft?

 

De afgelopen weken roeptoeteren vele alternatieve media dat een rechter in Nederland een einde zou hebben gemaakt aan de zorgverzekeringsplicht. Maar is dat wel zo? Laten we de feiten eens op een rijtje zetten.

Jordy Zwarts (1976) uit Den Haag weigerde net als ik een zorgverzekering af te sluiten. Zonder zijn instemming is vervolgens bij een zorgverzekeraar (VGZ) toch een polis voor hem afgesloten. Volgens Jordy is dat onrechtmatig, en op woensdag 18 april 2018 heeft kantonrechter mr. B.C. Vink van rechtbank Den Haag hem daarin gelijk moeten geven omdat er geen overeenkomst tussen beide partijen is gesloten, zoals te lezen is in de openbare uitspraak. Maar is dit nu echt zo’n spraakmakende zaak?

Bij mij werd in 2012 dezelfde truc toegepast, zoals ik al eerder heb beschreven. Het Zorginstituut Nederland, wat toen nog het College voor zorgverzekeringen heette, sloot zonder mijn medeweten (laat staan instemming) een polis af bij een zorgverzekeraar (CZ). Toen ik daarvan op de hoogte werd gebracht heb ik daar gelijk bezwaar tegen aangetekend. Omdat die zorgverzekeraar ook net deed alsof ik ongelijk zou hebben leek het mij gepast de juriste van dat bedrijf die deze zaak op haar bureau had gekregen persoonlijk aansprakelijk te stellen op straffe van een fikse boete. Deze oplossing werkte veel sneller, maar vreemd genoeg werd dat toen niet door diverse alternatieve media rondgebazuind.

Het is nu anders omdat diverse mensen inclusief Jordy menen hieruit een slaatje te kunnen slaan. Ze doen net alsof je alleen via hun hulp van die zorgverzekeringsplicht af kunt komen. Dat is in mijn ogen pure oplichting, want daar heb je namelijk niemands hulp voor nodig (en waar ze jou wel bij willen helpen, daar heb je echt helemaal niets aan). Zorgverzekeringsweigeraar worden kun je helemaal zelf, maar het heeft wel consequenties. Het is namelijk alleen weggelegd voor mensen die echt soeverein door het leven kunnen en durven gaan (dus niet slechts op papier), en daar zijn er maar zeer weinig van, zo heb ik de afgelopen jaren mogen merken.


Gerelateerd:


Dit korte nieuwsartikel is op dinsdagmiddag 1 mei 2018 geschreven door Johan Oldenkamp.


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2020/01/05.