Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Neerlands bekendste complotdenker

Johan Oldenkamp

De bekendste complotdenker van de lage landen is zonder enige twijfel allround wetenschapper en spiritueel leermeester Johan Oldenkamp. In 2008 zegde hij zijn ziektekostenrisicoafdekverzekering op en heeft sindsdien geen nieuwe meer afgesloten. Hij weigert dit principieel, en laat zich op geen enkele wijze daartoe dwingen. Oldenkamp, die op 10 oktober 1996 promoveerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, zat twintig jaar later, op donderdagavond 13 oktober 2016, aan tafel van de Pauw-talkshow, maar dan bij de studentenversie van dit VARA-televisieprogramma:

Zeven jaar daarvoor, op donderdagavond 15 oktober 2009, was hij vanaf half negen s avonds te zien in het KRO-programma De Renie:

Vijf jaar daarna, op zaterdagmiddag 1 november 2014, werd er opnieuw een televisieportret van hem uitgezonden door een publieke omroep, dit maal in het NTR-programma Vals Plat:

Oldenkamp ziet zichzelf echter niet als een complotdenker, maar als een onafhankelijke zoeker naar de waarheid. Hij neemt iets nooit zomaar en kritiekloos voor waar aan. Mensen die dit wel doen noemt hij sheeple, waarmee hij doelt op het onintelligent achternalopen van de rest van de onwetende kudde.

Oldenkamp heeft ook geen enkel vertrouwen in de waarheidsgetrouwheid van universitair onderzoek, en evenmin in de waarachtigheid van georganiseerde religies. Bovendien zijn volgens hem waarheidsgetrouwe wetenschap en waarachtige spiritualiteit twee zijden van dezelfde medaille, die hij dan ook maar heeft herenigd tot een op rots gefundeerde heelheid, waaraan hij de Engelstalige naam Wholly Science heeft gegeven. De beste Nederlandstalige vertaling van deze Spirituele Wetenschap n Wetenschappelijke Spiritualiteit is misschien wel Heelige Wetenschap. Hierover heeft hij inmiddels ruim vijftig boeken geschreven en een dertigdelige videocursus gemaakt met een totale speelduur van bijna 53 uur (en daarop voortbouwend een volwaardig opleidingsprogramma). Meer informatie over zijn levenswerk is te vinden op zijn meertalige Pateo.NL-website.


© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2022/05/28.