Naar de Nederlandstalige introductiepagina van Pateo.nl
Naar het keuzemenu van Pateo.nl
Wisselen van taal op Pateo.nl

Pateo Nieuwsbrief № 171

Pateo Nieuwsbrief van zaterdag 3 juni 2017 over Pinksteren


Wat betekent de naam ‘Pinksteren’?

In onze taal is de betekenis van deze naamgeving minder evident dan bijvoorbeeld in het Engels, Frans of Spaans. Daar heet dit feest respectievelijk Pentecost, Pentecôte en Pentecostés. Deze naamgevingen zijn direct te herleiden naar het Oudgriekse woord voor vijftigste: Πεντηκοστή, wat getranslitereerd ‘Pentekoste’ is. Deze aanduiding is zeer feitelijk, want wanneer we Pasen (of Paaszondag) tellen als dag 1, dan is Pinksteren (of Pinksterzondag) inderdaad altijd dag 50. Pinksteren is dus gewoon de 50e dag vanaf Pasen. De naam ‘Pinksteren’ is daarmee niets anders dan een verbasterd telwoord, namelijk ‘vijftigste’ (dag vanaf Pasen). In het Vlaams wordt dit feest daarom ook wel aangeduid als ‘sinxen’, wat een verbastering is van het Franse woord voor vijftigste: cinquante, afgeleid van het Latijnse cinquagesima.

Maar waarom heet dit feest in het Nederlands dan toch ‘Pinksteren’ en niet bijvoorbeeld ‘Pentekosteren’? Laten we eens de naamgevingen ervan in de talen ten oosten en noorden van ons onderzoeken. In het Duits is het Pfingsten, in het Deens en Noors Pinsen en in het Zweeds Pingst. In zowel het Fries als het Gronings heet dit feest vandaag de dag nog altijd Pinkster, en in onze oude taal kwamen (geschreven) namen voor als pinxten, pincsten, pinxtren en pincxteren.

Zelf vind ik de naam ‘Pinkster’ veel beter dan ‘Pinksteren’. Het is niet alleen korter, maar de extra ‘-en’ aan het einde heeft volstrekt geen toegevoegde waarde. Waarom zouden we immers woorden onnodig lang maken? Dat is toch pure verkwisting! Hierop voortbordurend ben ik het dan ook volledig eens met Herman Finkers (1954) wanneer hij stelt dat de woorden ‘kinderen’ en ‘eieren’ eveneens veel beter zonder de geheel overbodige extra ‘-en’ aan het einde kunnen, maar dat terzijde.

De gangbare theorie is dat onze taal terug te leiden zou zijn naar het Grieks. Maar in het boek ‘Het Geheim van Genesis’ maak ik aannemelijk dat het juist andersom is, en dat het Grieks is voortgekomen uit Oud-Germaans. Latijn is echter wel voortgekomen uit het Grieks, en daarom is er ook zo’n groot verschil tussen de van oorsprong Romaanse talen, zoals Spaans en Frans, en de van oorsprong Germaanse talen zoals Duits en Nederlands. De aanduiding van de feestdag van morgen onderstreept dit nog eens. De talen met een sterke band met hun Germaanse oorsprong hebben de naam van deze feestdag namelijk gebaseerd op die van onze kleinste vinger. Dat is althans mijn theorie.

Tel eens op de vingers van één hand tot vijf. Welke vinger is de vijfde? Precies: de pink. Ook in het Duits en het Deens wordt deze vijfde vinger aangeduid met ‘pink’. En wanneer iedere vinger voor tien telt, dan telt de pink voor vijftig. Dat is dus mijn verklaring voor de naam “pink”-ster(en). Deel deze primeur morgen maar met jouw vrienden en familie, maar verwacht niet al te veel openheid van hun mentale afweersysteem, iets waarover ik uitgebreid ga spreken op Noorder Inzicht 3.


Noorder Inzicht 3: ben jij er bij?

Wie de mondiale berichtgeving door de mainstream media een beetje volgt ziet dat de voorbereidingen voor het volgende potje “stratego” in volle gang zijn. De USA maakt zich steeds meer los van Europa, en onmiddellijk springt China in dat gat. Rusland staat er bij en kijkt er alleen maar naar. Langzaam maar zeker wordt ons wereldbeeld in deze voorbereidingstijds door de propaganda-“journaals” bijgesteld. Op basis van mijn interpretatie van de profetie van Daniël verwacht ik een grote oorlog die over anderhalf jaar van nu zal starten en die zeven jaar zal duren. Tijdens de derde presentatie op Noorder Inzicht 3 zal ik ook daar wat meer over zeggen.

Het spraakmakende symposium Noorder Inzicht 3 wordt zondag over een week (11 juni) gehouden iets ten noordoosten van de Drentse hoofdstad Assen. Wil je weten wat jou de komende jaren precies boven het hoofd hangt, dan wil je dit GRATIS symposium absoluut niet missen. Wees er dus snel bij, want deelname is op volgorde van aanmelding, totdat het maximum is bereikt.

LET OP: Tot donderdag (8 juni) kunnen de deelnemers aan Noorder Inzicht 3 aan mij laten weten of ze gebruik willen maken van de vegetarische lunch zoals staat beschreven onderaan de webpagina van dit symposium.

Heb je deze nieuwsbrief tot nu toe aandachtig gelezen, dan is jou misschien het getal 7 opgevallen. Noorder Inzicht 3 is immers precies 7 dagen na Pinksteren. En Pinksteren is precies 7 weken na Pasen. Een week is bovendien een geheel van 7 dagen. Het is dan ook geen toeval dat in de Hebreeuwse kalender ieder 7e jaar een bijzonder jaar is, en dat geldt ook voor het jaar na het 7e bijzondere jaar, wat het jubeljaar wordt genoemd. Het jubeljaar is dus telkens na 7 maal 7 jaren. En 7 keer 7 plus 1 is … ? En zo zijn we weer terug bij 50!

Het getal 50 is dus bijzonder, maar niet omdat het de helft van 100 is. Nee, 50 is het aantal van zevenvoudige zevenvoud plus één. Evenzo is 40 een bijzonder getal, en wel omdat het een drievuldigheid van 13 is plus wederom 1. Daarom komt het getal 40 ook zo vaak voor in de Bijbelse verhalen. En daarom is, wanneer we Pasen (of Paaszondag) tellen als dag 1, Hemelvaartsdag altijd dag 40.

Het is niet dat dit allemaal opzettelijk verborgen wordt gehouden door de kerk. Het is gewoon dat kerkelijke geleerden helemaal niets snappen van de onderliggende getallenlogica. Maar voor ons is er gelukkig Wholly Science, en mag iedereen die dit wil het weten! Ben jij al bekend met Wholly Science? Zo nee, dan ben je zeer welkom om de online Wholly Science-videocursus te gaan volgen.


De Bilderberg Meeting 2017: van de regen in de drup

Dit weekeinde vindt de beruchte Bilderberg Meeting plaats in de plaats Chantilly in de USA-staat Virginia, ongeveer 40 kilometer ten westen van Washington D.C., de USA-hoofdstad die in werkelijkheid een soevereine natie is. Naast de gebruikelijke verdachten staat er een zeer opmerkelijke naam op de deelnemerslijst. Dat is de naam van de 22-jarige Boyan Slat (1994) uit Nederland, die met een technologische oplossing kwam om de oceanen van plastic te ontdoen. Blijkbaar negeert de mensheid nog altijd het advies van Viktor Schauberger om eerst de natuur volledig te begrijpen voordat we ons ermee gaan bemoeien. Moeten we ons daarom zorgen gaan maken dat de machthebbers-die-er-nooit-hadden-mogen-zijn dit onnatuurlijke idee van deze jongeman, waarmee meer kwaad wordt gedaan dan goed, hebben omarmd? Inderdaad, dat moeten we zeer zeker!


Wat staat er na de zomermaanden op de Agenda van Pateo.nl?


Bedankt voor het lezen (en desgewenst doorsturen of herpubliceren) van deze Pateo Nieuwsbrief.

Met Liefde en Wijsheid,

Johan Oldenkamp

Pateo.NL : Wholly Science (“de helende hereniging van waarachtige Wetenschap en solide Spiritualiteit”)Af- of aanmelden

Dit is de honderdenéénenzeventigste Nederlandstalige Nieuwsbrief van Pateo.NL. Wil je deze Pateo Nieuwsbrief niet langer in jouw mailbox ontvangen, stuur dan even een berichtje naar Bulletin @ Pateo.NL (zonder spaties) met als onderwerp ‘Afmelding Nieuwsbrief’ (tenzij deze Nieuwsbrief is doorgestuurd, door jezelf of door iemand anders). Door ‘Aanmelding Nieuwsbrief’ naar hetzelfde e-mailadres te sturen, doe je het omgekeerde.


Deze Pateo Nieuwsbrief is ook beschikbaar in het Engels, Spaans en Duits.

© Pateo.NL : Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 2017/06/03.